Societat 23/07/2019

Sis detinguts per l'atac al centre de menors del Masnou

El jutjat de Mataró, que havia obert unes diligències pels fets, ha rebut l'atestat dels Mossos

Pau Esparch
3 min
Dos treballadors i un mena entrant a l’edifici que ahir va vigilar la policia local durant tot el dia.

BarcelonaEls Mossos d’Esquadra han detingut aquest dilluns sis persones involucrades en l’episodi violent que va tenir lloc el 4 de juliol contra l’Alberg del Masnou on viuen una cinquantena de menors estrangers no acompanyats. Segons ha pogut saber l’ARA, entre els arrestats per l’atac al centre del Maresme hi ha manifestants contraris a la presència dels joves, que formen part de grupuscles d’extrema dreta, així com alguns integrants de grups antifeixistes, que demanaven no criminalitzar els menors per comportaments aïllats. Les sis detencions s'han fet al llarg del dia al Masnou i al municipi contigu d’Alella. La policia també ha citat dues persones més a la comissaria en qualitat d’investigades per la seva participació en l’incident a les portes del centre d’emergència de la Generalitat.

En tots els casos, els Mossos investiguen els arrestats per un delicte de desordres públics. A un d’ells també se li atribueix un delicte d’odi, i a un altre, un delicte de resistència i atemptat als agents de l’autoritat. Tots han quedat lliures després de declarar a la comissaria. El jutjat d'instrucció número 1 de Mataró, que estava de guàrdia el dia de l'atac i havia obert unes diligències pels fets, ha rebut aquest dimarts l'atestat dels Mossos.

L’atac al centre de 'menes' va passar pocs dies després que la policia detingués un menor tutelat per la direcció general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) per haver intentat agredir sexualment una altra menor, veïna de la localitat. Els companys del noi, també tutelats per la Generalitat, li van recriminar la seva acció i se’l van emportar abans que consumés la violació. La víctima va interposar una denúncia i la policia el va detenir per tocaments i per temptativa d’agressió sexual. Segons fonts de la DGAIA, la fiscalia va decretar com a mesura cautelar l’ingrés del noi en un centre de justícia juvenil de règim tancat durant tres mesos.

Moviment “organitzat”

L’episodi xenòfob va dinamitar quan els dos grups, un contrari al centre de 'menes' i un altre partidari de l’acollida al Masnou, van convocar dues concentracions diferents davant l’Ajuntament, però a la mateixa hora: els primers per exigir el tancament de l’alberg i els altres per donar suport a la jove agredida i rebutjar actituds racistes contra els menors. Durant l’enfrontament, els manifestants es van desplaçar fins al recinte i els Mossos van haver d’intervenir per evitar que alguns dels concentrats a les portes de l’alberg s’embranquessin.

Darrere l’atac contra el centre de 'menes' hi havia grupuscles d’extrema dreta: gent de Vox, fins i tot procedent de Nou Barris (Barcelona), que animava la massa amb el seu inseparable megàfon, i membres del col·lectiu Els Segadors del Maresme, famosos per retirar simbologia independentista dels carrers. Tot i que els agents i els antifeixistes van intentar frenar-los per evitar que accedissin al recinte, alguns van assaltar la instal·lació pel pati i van agredir alguns menors, quatre dels quals van quedar ferits lleus, i dos dels adults que eren a l’interior de la casa. Un dels educadors va explicar a l’ARA que, quan intentava entrar a l’edifici, el van tirar a terra i el van colpejar. Altres concentrats van aprofitar per tirar pedres, segons van descriure alguns testimonis amb qui va parlar l’ARA.

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, va denunciar que l’atac l’havien liderat grupuscles d’extrema dreta i els va acusar d’atiar l’enfrontament. El Govern va recordar que als atacs anteriors a centres d’emergència tutelats, com ara Canet de Mar o Castelldefels, les accions eren improvisades, mentre que al del Masnou –en marxa des del setembre– es va detectar un evident moviment “organitzat”. De fet, l’alcalde del Masnou, Jaume Oliveras, va reconèixer que entre les persones que van protagonitzar l’atac hi havia veïns, però va destacar que molts d’ells ni tan sols vivien al municipi. “Tenim la sospita que portaven gent de fora”, va apuntar Oliveras.

stats