Societat 20/01/2022

El Govern diu que el polèmic experiment amb cadells es farà finalment a Madrid

Jordà assegura que demanaran que els gossets es donin en adopció després de les proves

Quim Riera
2 min
Un gosset, en una imatge d'arxiu

BarcelonaGir en la polèmica de l'experiment científic amb cadells que s'havia de fer en instal·lacions de la Universitat de Barcelona. Diverses organitzacions en defensa dels animals havien denunciat els últims dies que els laboratoris Vivotecnia, una empresa que ja ha estat en el punt de mira altres vegades, volen dur a terme un experiment farmacèutic amb gossos de la raça beagle, que comportaria el possible sacrifici de 38 cadells. Aquestes informacions apuntaven que els experiments es farien al Parc Científic de Barcelona (PCB), que pertany a la UB. Arran d'aquestes denúncies, la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, ha explicat que aquest experiment es farà finalment a Madrid. Segons Jordà, el seu departament no ha rebut cap comunicació ni sol·licitud d’autorització sobre aquest projecte i ha afirmat que, arran d'aquestes informacions, el 12 de gener el departament va demanar informació al PCB sobre aquest projecte i la resposta que han rebut és que es farà a la Comunitat de Madrid, que ara és l'autoritat competent per autoritzar o no aquest experiment científic.

"Això implica que l'autorització d'aquest projecte correspon a l'organisme competent del govern de la Comunitat de Madrid", ha dit Jordà, en una carta de resposta a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que li havia expressat la seva preocupació per aquest experiment. En la missiva, Jordà assegura que des de la Generalitat demanaran a Madrid que es compleixin els drets dels animals i que els gossets es posin en adopció un cop acabades les proves. Aquest destí, però, sembla improbable, ja que, segons les entitats, l'experiment consisteix en subministrar als gossos un fàrmac per calcular la dosi exacta per posar fi a la vida de la meitat d'ells.

Qui també ha apel·lat al govern de Madrid és el departament de Recerca i Universitats, que ha demanat informació sobre Vivotecnia a la Comunitat, on l'empresa té la seu. Segons defensa la conselleria, Vivotecnia és l'encarregada de dur a terme l'estudi amb animals de la fase preclínica del projecte RETOS per al desenvolupament d'un nou fàrmac per al tractament de la fibrosi hepàtica i mielofibrosi, però el Govern es vol assegurar que l'empresa compleix els estàndards del sistema de recerca i universitats de Catalunya, és a dir, que la investigació científica és compatible amb el benestar dels animals. En tot cas, la UB ja va defensar fa uns dies que la pràctica amb animals és "a hores d'ara insubstituïble a l'efecte de garantir el progrés científic, especialment de la biomedicina", i la conselleria ha insistit que la recerca que es fa a Catalunya permet obtenir fàrmacs per a tractar malalties.

Es dona el cas que l'abril passat la Comunitat de Madrid va suspendre l'activitat investigadora a Vivotecnia després que, arran d'una denúncia de l'ONG Cruelty Free International (CFI), es constatessin indicis de maltractament animal al fer una inspecció a la seva seu de Tres Cantos. Al vídeo que va difondre l'entitat s'hi podien veure pràctiques sense anestèsia i amb evident patiment dels animals mentre, de fons, se sentien burles d'alguns membres del personal. La suspensió temporal d'aquests laboratoris va ser aixecada l'1 de juny després de comprovar que s'havien implementat totes les mesures preventives i correctores sol·licitades, com càmeres de seguretat i un equip veterinari que redacti informes sobre la situació dels animals.

stats