Explosió mortal a Premià de Mar: "accidental o criminal"?

El conseller d'Interior, Jordi Jané, apunta al gas com la causa més probable de la tragèdia que ha causat una morta i disset ferits

Una dona d'entre 50 i 60 anys ha mort i disset persones més han quedat ferides en una explosió a un edifici de Premià de Mar situat a la cantonada de la Gran Via de Lluís Companys amb el carrer Elisenda de Montcada. Dels ferits, n'hi ha un de crític i dos de greus. Encara s'investiguen les causes de l'explosió, tot i que tècnics de Gas Natural s'han desplaçat a la zona i el conseller d'Interior, Jordi Jané, ha declarat que la hipòtesi més probable sobre les causes de la "potentíssima" deflagració apunta al gas. També ha dit que s'està investigant si la deflagració "ha estat accidental o ha tingut un origen criminal". El cas és sota secret de sumari.

"No es pot confirmar encara que hagi estat una explosió de gas, de moment sabem que segons la companyia totes les inspeccions estaven al corrent", ha assegurat el conseller d'Interior. També ha explicat que els serveis socials han atès 146 veïns de la zona i que 21 han demanat un allotjament. A l'edifici més afectat hi ha 48 persones censades i l'Ajuntament ha inscrit 52 famílies al registre d'afectats per l'explosió.

Segons el cap de la regió metropolitana nord dels Bombers de la Generalitat, David Borrell, l'explosió ha succeït cap a les 8.20 del matí. Ha destrossat la segona planta del número 196-198 de la Gran Via Lluís Company i ha causat un incendi que s'ha escampat al pis de dalt. S'han viscut moments de molta tensió just després dels fets, com quan un dels veïns de la planta de l'explosió ha hagut de quedar-se al balcó destrossat intentant evitar les flames gairebé sense on agafar-se. La dona morta i el ferit crític -amb cremades molt greus a més del 30% del cos- vivien al pis on s'ha originat l'explosió, al segon primera. Dues persones més són en una unitat de cures intensives però vuit dels ferits han estat atesos i donats d'alta al lloc mateix dels fets i a cinc més els han donat l'alta durant el dia d'avui.

L'edifici afectat per l'explosió té set plantes i tres pisos a cada una. L'estructura n'ha quedat especialment afectada i, segons Jaume, propietari d'un dels àtics, els Bombers veuen "molt negre" que es pugui salvar el bloc. De fet, des del carrer de la Unió es pot veure com la façana fa panxa i, tal com es pot veure a la fotogaleria del capdamunt de la notícia, l'interior del bloc està especialment afectat. Els Bombers han estintolat la casa.

Els Bombers han desallotjat l'edifici on hi ha hagut l'explosió, però també els d'una bona part dels blocs del voltant. De moment no podran tornar a casa ni els veïns de l'edifici afectat ni els de les portes 1 i 2 dels nou pisos del 192-194 de la Gran Via Lluís Companys, que toquen a l'afectat. Els Bombers també han revisat números 41, 43, 45 i 47 del carrer de la Unió; i els números 37 i 39 del carrer Elisenda de Montcada. Pot ser que alguns veïns d'aquests cinc immobles tampoc puguin tornar fins que no hagin fet algunes reparacions. De moment s'ha habilitat el pavelló municipal perquè els que no puguin tornar a casa tinguin un lloc on estar-se.

Els Bombers han hagut d'enviar 17 vehicles per apagar l'incendi, també han treballat a la zona diverses ambulàncies i un helicòpter d'Emergències. La Creu Roja també s'ha mobilitzat per atendre els afectats i ha aportat llits i material per acollir mig centenar de persones. L'Ajuntament ha decretat tres dies de dol oficial a partir de demà i al vespre s'ha fet un minut de silenci davant de l'edifici consistorial.

Tot seguit podeu veure algunes imatges dels primers moments després de l'explosió publicades per usuaris de Twitter: