Societat
Societat 30/07/2022

El Golf de Sant Cugat encara rega amb aigua de pou

La connexió amb la depuradora de Sabadell per tenir aigua regenerada continua a l’horitzó però sense data

Mar Bermúdez i Jiménez
2 min
Imatge del Golf de Sant Cugat
Dossier Alerta per la sequera Desplega
1
Per què no tenim prou aigua?
2
Canvi climàtic: cal preparar-se per viure amb menys aigua
3
Sense caiacs i sense ingressos per la falta d’aigua
4
El Golf de Sant Cugat encara rega amb aigua de pou
5
“Si no plou tindrem un problema greu”
6
La gran sequera: aigua en vaixell i “salvats” per la Moreneta
7
L’aigua a les Balears: entre la pressió del turisme i la urgència de posar límits
8
Itàlia tanca l’aixeta davant la major sequera de la seva història

BarcelonaEn un context d’escassetat d’aigua, els plans i les estratègies de les administracions insisteixen que l’ús de cada litre compta. El consum cada cop més eficient passa ja fa anys per un millor aprofitament, per exemple, de l’aigua de depuradora perquè no acabi abocada al mar directament. Aquesta aigua, que es coneix com a aigua regenerada, ha estat un bon recurs per deixar de destinar aigua de boca (la de l’aixeta que consumim tots) per a usos com el reg, ja sigui agrícola o d’espais recreatius com parcs, jardins i també camps de golf. De fet, aquests últims equipaments, els golfs, tenen la instrucció de la Generalitat des de fa més d’una dècada de regar, almenys en part, les seves extensions de verd amb aigua regenerada. Però la llei ara com ara no sempre es compleix. El Golf de Sant Cugat, per exemple, continua regant-se amb aigua de pous mentre el projecte que ha de fer-hi arribar aigua de depuradora no arriba.

La solució està en unes obres pendents per connectar la depuradora de Sabadell amb els municipis de Sabadell, Cerdanyola i Sant Cugat mitjançant un cabal. Aquestes obres fa anys que van anunciar-se, però de moment no hi ha cap projecte aprovat ni calendaris ni cap concreció sobre qui assumirà el cost que implicaran les obres.

Des de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) asseguren que el projecte està engegat i forma part de la seva planificació de futur. Mentrestant, continua vigent la concessió de reg amb aigua de pou al golf, un permís que des del 2012 s'ha anat renovant de cinc anys en cinc anys. L'última renovació feta aquest 2022 va allargar la concessió fins al 2027. El director del camp de golf de Sant Cugat, José M. Torres, explica a l'ARA que el golf depèn "de les administracions i que l’ACA porti la canonada". L'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, per la seva banda, assegura que l'Ajuntament només és un "interessat" en el projecte, però que "la competència en el cicle de l'aigua és de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i que l'empresa que ha d'atorgar la concessió és Agbar".

El director del Golf de Sant Cugat reitera que per a les instal·lacions del golf tenir accés a aigua regenerada és "fonamental, per un tema d’eficiència ecològica", i per una qüestió econòmica, ja que l’aigua de pou "suposa entre un 10% i un 20% del seu pressupost, i no és controlable, perquè depèn de la pluja i altres factors". Ara per ara, "no hi ha més remei que fer servir aigua de boca", confessa. El camp té un pla d’emergència per a l’estalvi d’aigua i compta amb 3 basses de reserva. A més, insisteix el director, està obligat a complir amb eventuals restriccions al reg quan les condicions de sequera (i l'ACA) ho manen. De moment, aquest any, no han arribat encara limitacions.

L'alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, Mireia Ingla, ha remarcat a l'ARA que es tracta d'un "projecte molt important i l'Ajuntament hi està molt interessat, com ho està el camp de golf, per poder regar els espais verds de Sant Cugat". I és que el cabal, en principi, ha de tenir diversos dipòsits que podran fer servir les empreses i administracions que ho sol·licitin.

Dossier Alerta per la sequera
Vés a l’ÍNDEX
stats