Medi Ambient

Sense caiacs i sense ingressos per la falta d’aigua

La situació crítica del pantà de la Llosa del Cavall colpeja el turisme en plena temporada alta

Olga Garcia Camps
3 min
El pantà de la Llosa del Cavall, a mínims d'aigua aquest estiu
Dossier Alerta per la sequera Desplega
1
Per què no tenim prou aigua?
2
Canvi climàtic: cal preparar-se per viure amb menys aigua
3
Sense caiacs i sense ingressos per la falta d’aigua
4
El Golf de Sant Cugat encara rega amb aigua de pou
5
“Si no plou tindrem un problema greu”
6
La gran sequera: aigua en vaixell i “salvats” per la Moreneta
7
L’aigua a les Balears: entre la pressió del turisme i la urgència de posar límits
8
Itàlia tanca l’aixeta davant la major sequera de la seva història

Sant Llorenç de MorunysEl turisme a la Vall de Lord trontolla en l'època més crucial de l'any. La sequera que s'arrossega a la zona des del 2021 fa que el nivell d'aigua del pantà de la Llosa del Cavall (el nucli estratègic d'atracció de visitants) estigui en una situació "alarmant" que compromet l'indret i l'economia dels pobles del voltant. El caiac, una de les activitats emblemàtiques, és cada cop menys viable si l'aigua continua baixant. "El passat mes de juny celebràvem una cursa de natació amb mil inscrits que es va haver de cancel·lar 15 dies abans per la situació de sequera", alerta l'alcalde de Guixers, Jordi Selga.

El pantà està a un 34,5% de la seva capacitat, una situació insòlita en aquesta època de l'any. Les dues entrades d'aigua de l'embassament –el riu Cardener i el seu afluent Valls– transporten molta menys aigua que la mitjana habitual. Sumats, els 912 l/s que aporten són insuficients per mantenir el nivell d'un pantà que desembassa 2.364 l/s, segons les dades de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).

Les escasses nevades del novembre i el desembre ja feien preveure "un 2022 complicat", reconeix el propietari de l'escola Kayak K1, Artur Beiroa. Les dues empreses que es dediquen al lloguer de caiacs a la zona, de fet, acostumen a rebre uns 25.000 visitants durant els mesos d'estiu i un 80% són turistes que venen expressament des de diferents punts de Catalunya per fer una activitat aquàtica que ara està en una situació molt compromesa. De la visita al pantà (i a l'empresa de caiac) en depenen tota una cadena d'altres negocis: els visitants, quan acaben de remar al pantà, s'arriben fins a Sant Llorenç de Morunys, a un quilòmetre, per dinar, passejar o fer nit en algun dels hotels de la zona. 

L'Artur fa dotze anys que va muntar la seva escola de caiac a la Llosa i el doble que es dedica a aquest esport. És la primera vegada que es troba en aquesta situació. "Està tot ple de fang. Els permisos per muntar un pantalà són inviables perquè la burocràcia de l'ACA és lenta", lamenta. El 2 de juliol l'Artur va decidir tancar, però uns dies més tard s'ho va repensar pel gran nombre de clients que volen fer l'activitat "tant sí com no".

De moment, ha condicionat una zona que permet embarcar i salvar els problemes derivats del fang, però això no li garanteix una temporada normal. "El nivell del pantà continua baixant i ens haurem d'anar adaptant als canvis en la mesura que sigui possible. Us mantindrem constantment informats", avisa l'empresari als clients via Whatsapp. El termini per sol·licitar un embarcador és d'uns sis mesos, segons l'ACA, un termini al qual s'han d'afegir els tràmits de les administracions implicades, la demarcació territorial de l'ACA i el Consell Comarcal. 

La incertesa d'un clima canviant

Els efectes que ja s'observen fruit del canvi climàtic comporten, en aquest cas, no només una inestabilitat mediambiental crònica, sinó també social i econòmica. "Des del juny, hem estat cada setmana valorant si podríem obrir la pròxima temporada, i aquest dimarts hem hagut de tancar, no podem seguir", diu resignat el propietari de Relleus - Gent de Muntanya, Marcel Vila. "Ara la lluita és l'adaptació. Aquests canvis abruptes són cada vegada més corrents i reals", afegeix, i subratlla que cal un consum més conscient de l'aigua i una comunicació fluida perquè hi ha molt en joc. 

Els alcaldes de la zona també estan preocupats pel present i, sobretot, pel futur. El de Sant Llorenç de Morunys, Francesc Riu, opina que cal més informació entre els territoris que depenen de les conques internes: "No només cal millorar la gestió, sinó més conscienciació". En la mateixa línia, l'alcalde de Guixers, recalca: "Ens preocupa molt la situació i el fet que, malgrat que tinguem un riu i un pantà, som els municipis de capçaleres de riu els que tenim dificultats de subministrament mentre en altres zones sempre els raja l'aixeta".

Dossier Alerta per la sequera
Vés a l’ÍNDEX
stats