El govern espanyol concedeix l'indult parcial a Juana Rivas

L'executiu rebaixa la pena de presó a la meitat i acosta la dona als seus fills

ARA
3 min
La fiscalia manté una petició de cinc anys de presó i suma un delicte de desobediència a Juana Rivas

MadridEl govern espanyol ha concedit finalment l'indult parcial a Juana Rivas, la veïna de Maracena (Granada) que va ser condemnada a dos anys i mig de presó per sostracció de menors al no haver entregat els seus fills al seu exmarit, l'italià Francesco Arcuri. D'aquesta manera, segons l'agència Efe, l'executiu ha rebaixat la pena de presó a un any i tres mesos, i els sis anys d'inhabilitació especial per exercir la pàtria potestat els ha commutat per 180 dies de treball en benefici de la comunitat.

Rivas compleix la seva condemna al Centre d'Inserció Social (CIS) Matilde Cantos de Granada després que el jutjat de vigilància penitenciària estimés el recurs de la Fiscalia contra el tercer grau que se li va concedir en un primer moment. Rivas va ser condemnada després d'estar un mes en parador desconegut, l'estiu del 2017, amb els seus fills per no entregar-los al pare, que el 2009 va ser condemnat per lesionar-la i a qui ella havia tornat a denunciar per maltractament el 2016. La condemna inicial per dos delictes de sostracció de menors va ser rebaixada pel Tribunal Suprem a dos anys i sis mesos de presó per un delicte, a més de la pèrdua de la pàtria potestat.

En el seu informe preceptiu sobre la petició d'indult a Rivas, el Suprem es va oposar per unanimitat a l'indult total perquè va considerar que la condemna era "proporcionada en relació amb la gravetat dels fets enjudiciats", però no es va posar d'acord sobre el parcial: vuit magistrats l'avalaven i vuit s'hi oposaven. El primer grup apel·lava "a l'interès del menor", després d'analitzar la nova documentació presentada per la mare sobre la situació "d'angoixa" que vivia el fill gran per la separació de la seva progenitora i els presumptes maltractaments del pare. L'altre grup qüestionava que es pogués conèixer l'interès superior dels nens només a partir de la informació aportada per una de les parts.

La Fiscalia havia donat suport a la concessió d'un indult parcial rebaixant sis mesos la pena de presó, fins als dos anys, i deixant la inhabilitació per exercir la pàtria potestat en quatre anys, en comptes de sis. El govern ha decidit finalment anar més enllà i rebaixar a la meitat la pena de presó i commutar la inhabilitació per exercir la pàtria potestat, cosa que acosta Rivas als seus fills.

La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha justificat així la decisió del govern: "Hem pres en consideració l'interès del menor, dels seus fills, i les circumstàncies especials vitals per les quals va passar la dona". Per la seva banda, la ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha valorat la decisió de l'executiu i, en un tuit, ha agraït el suport que ha rebut Rivas al llarg de tots aquests anys.

Davant la decisió del govern espanyol, l'advocat de Juana Rivas, Carlos Aránguez, s'ha mostrat "molt content" amb l'indult parcial i ha anunciat que demanarà la suspensió de la pena de presó que encara li queda pendent. "Si el jutge fos raonable, el que seria normal seria que se suspengués l'execució dels deu mesos de presó que li queden per complir", ha dit en declaracions a l'agència Efe. Aránguez, a més, ha destacat que el fet de poder recuperar la pàtria potestat deixa les "mans lliures" a Juana Rivas per poder "seguir lluitant" pels seus fills. Ara bé, Enrique Zambrano, advocat de l'exmarit Francesco Arcuri, ha lamentat la decisió de l'executiu espanyol i ha avisat que recorrerà la mesura al Tribunal Suprem. "El més greu és que aquesta mesura el que fa és despenalitzar el delicte de sostracció de menors quan el comet una dona", ha dit Zambrano.

stats