Habitatge
Societat Habitatge 05/07/2023

Fre als lloguers de temporada: Capella anuncia una llei per limitar-los

La consellera de Territori manté que l'objectiu és "evitar el frau"

2 min
Un noi mirant-se un anunci de lloguer a Girona

BarcelonaSetge a la proliferació dels pisos de temporada i al mal ús que en fan alguns propietaris. La consellera de Territori, Ester Capella, ha anunciat des del Parlament que el Govern tirarà endavant una nova llei catalana per regular, precisament, els lloguers d'aquest tipus. "L'objectiu és fer ús de totes les eines que tinguem a l’abast per evitar que l'ús turístic produeixi tensions de preus i no permeti garantir oferta de lloguer a la població resident", ha sentenciat la titular d'Habitatge durant la comissió de territori d'aquest dimecres.

Els lloguers de temporada són aquells que es fan entre 31 dies i 11 mesos de durada (tot i que es poden ampliar o prorrogar) i que estan pensats per a estades curtes, com ara períodes de tractaments mèdics, estades empresarials o d'estudiants o, fins i tot, per reubicar famílies en situació de vulnerabilitat mentre no troben un habitatge definitiu.

El problema amb aquests lloguers és que la llei estableix que no es poden utilitzar com a residència habitual d'un nucli familiar, però molts propietaris fan ús dels buits legals per esquivar aquest punt. A més, el lloguer d'aquests pisos, un model que a Barcelona ha proliferat durant els últims mesos, és entre dues i quatre vegades més alt que un lloguer convencional, fet que distorsiona els preus del mercat en els barris o pobles on n'hi ha més. "Evitarem que s'eludeixi l'aplicació de la llei", ha dit la consellera.

Capella també ha explicat que l'executiu tirarà endavant una nova regulació de règim urbanístic per als pisos turístics per "garantir l'ús residencial de l'habitatge" en els llocs on "l'ús turístic produeixi tensions de preus" i no permeti "satisfer les necessitats de la població resident".

"L'especulació no és un dret, l'habitatge sí"

En la seva intervenció, Capella no ha donat detalls sobre com seran aquestes dues regulacions, però ha insistit al ministeri de Transports i Agenda Urbana que cal blindar els avenços de la norma estatal ara "sense dependre de futuribles governs estatals, alguns amb poca voluntat d'aplicar la llei". "L'especulació no és un dret, però l'habitatge digne sí que ho és", ha sentenciat la consellera.

El Sindicat de Llogateres ha celebrat la proposta, però ha demanat concrecions. En una piulada a Twitter, el sindicat ha assegurat que "els especuladors utilitzen aquest mecanisme per apujar els preus" i fer fora de casa comunitats senceres de veïns, com està passant, asseguren, a la Casa Orsola de l'Eixample de Barcelona. Per això han demanat a Capella que passi "dels anuncis als fets".

Fins ara el departament que ara encapçala Capella ja ha identificat i definit com a àrea de mercat tens de l'habitatge fins a 140 municipis catalans (que engloben el 80% de la població catalana), un requisit previ per poder-hi aplicar la regulació de preus prevista a la nova llei estatal de l'habitatge, que encara s'ha de desplegar. A més, la consellera ha dit que continuarà els projectes iniciats pel seu antecessor, Juli Fernàndez, per aconseguir fins a 10.000 pisos de lloguer social el 2026.

Protestes al carrer contra el cobrament il·legal d'honoraris

El Sindicat de Llogateres de diverses ciutats de tot l'Estat han convocat una protesta simultània, aquest dimecres a la tarda, per denunciar les pràctiques d'algunes immobiliàries que continuen cobrant "il·legalment" els honoraris o despeses de gestió immobiliària als inquilins, tot i que la nova llei estatal deixa clar que han d'anar a càrrec dels propietaris.

Aquestes associacions asseguren que la pràctica és tan recurrent que es pot qualificar d'estafa. A Barcelona està prevista una cercavila per "visitar" diverses immobiliàries que actualment continuen saltant-se la llei.

stats