Habitatge

Nou acord polític per recuperar la llei antidesnonaments tombada pel TC

El nou text manté l'obligació per als grans tenidors d'oferir un lloguer social a les famílies vulnerables que estiguin ocupant, segons la PAH

3 min
El Yassid, el llogater amb anorac blau, després de saber que s'ajorna el desnonament fins el 21 de març

BarcelonaNou pas endavant per recuperar la llei antidesnonaments catalana. ERC, JxCat, els comuns i la CUP han arribat finalment a un acord per tirar endavant un esborrany de consens i tancar la ponència conjunta on es renegociava aquesta qüestió, tombada pel Tribunal Constitucional. Ara falta que el text passi a comissió parlamentària –previsiblement la primera setmana de febrer–, on encara es podran fer més aportacions, i finalment al ple del Parlament, on es donarà l'aval definitiu al text.

Es tracta del segon intent per tirar endavant una norma catalana que limiti els desnonaments –i en la qual la majoria de partits estiguin d'acord–, sobretot en els casos vulnerables, després que ara fa un any el Constitucional anul·lés per unanimitat el decret de mesures urgents impulsat el desembre del 2019 per la Generalitat. Aquesta norma preveia que els grans tenidors estaven obligats a oferir un lloguer social a les famílies vulnerables, fins i tot quan estaven en una situació d'ocupació irregular (sense pagar el lloguer). El PP la va recórrer a l'alt tribunal i els magistrats van argumentar que la forma correcta per articular el text hauria d'haver estat una llei, no pas un decret.

Un primer intent fallit

Després del recurs, el juny passat els moviments socials per l'habitatge –que van ser els promotors de la mesura– ja van negociar un primer intent de proposició de llei per refer la norma esquivant els punts més polèmics i arribar de nou a un acord. Però després d'anunciar-ho –i quan només faltava un mes per a la data d'aprovació prevista–, el grup parlamentari de Junts per Catalunya va presentar set esmenes que, segons la PAH, "debilitaven els lloguers socials obligatoris i difuminaven la majoria parlamentària inicial per aprovar-la", fet que va provocar un nou bloqueig. Junts reclamava que es compensés els propietaris i s'acotés la definició de gran tenidor i les condicions per accedir a un lloguer social. Ara, un cop el nou text arribi a la comissió, caldrà veure la posició del PSC. Segons va avançar ahir El Periódico, fonts socialistes han afirmat que l'últim text redactat entre els grups que proposen la llei "s'apropa molt" a algunes de les seves esmenes.

La reacció de la PAH

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, que ha avalat les negociacions i el contingut de la llei, celebra que ERC, Junts, la CUP i els comuns hagin arribat a un nou consens. "No tenim cap dubte que la nova llei, que aturarà milers de desnonaments arreu de Catalunya, tirarà endavant i s’aprovarà", asseguren. "Seguirem atentes fins que s’aprovi i, després, exigirem que s’apliqui des del primer dia al 100%", han advertit en un comunicat.

Segons els portaveus de la PAH, que han tingut accés al text, la nova llei antidesnonaments recupera alguns punts clau, com l'obligatorietat per als grans tenidors (bancs i fons voltors) d'oferir un lloguer social per a les famílies vulnerables, fins i tot les que no són titulars d'un lloguer (és a dir, les que viuen ocupant per necessitat, i poden acreditar-ho, des d'abans de l'1 de juny del 2021), i també les renovacions obligatòries dels lloguers socials dels grans tenidors quan arriben a la seva fi per evitar els anomenats desnonaments invisibles. A més, segons la plataforma, s'aconsegueixen "noves millores", com ara l'ampliació de la definició de gran tenidor, que inclourà persones jurídiques amb més de 10 habitatges; la durada dels lloguers, en sintonia amb el que digui la llei d'arrendaments urbans (la LAU); el control de les ofertes de lloguer social també per part de la Generalitat, i l'elaboració d'un registre de grans tenidors per vetllar pel compliment de la llei i l'aplicació de possibles sancions.

Sant Roc salva el mes fatídic i atura 21 dels 22 desnonaments

21 de 22. Gairebé tots els desallotjaments coneguts que es preveien a Badalona s'han pogut ajornar uns mesos per donar coll als llogaters desnonats a trobar una alternativa habitacional o renegociar el lloguer. Aquest dijous, sense anar més lluny, s'han aturat dos desallotjaments al barri de Sant Roc que afectaven famílies amb set criatures més petites de 10 anys. L'únic desnonament que es va executar va ser el de la nau del carrer Progrés, ocupada per una vuitantena de persones —la majoria joves subsaharians sense papers— que han estat recol·locades temporalment en un alberg municipal i en hostals que paga l'Ajuntament, que ha contractat, a més, una quinzena de professionals per reforçar la plantilla dels serveis socials.

stats