Seguretat
Societat 16/02/2022

Irídia denuncia que Interior deixa disparar els projectils de precisió més a prop del recomanat

Interior emplaça a debatre l'ús del foam en la comissió del Parlament

2 min
Dos mossos amb l'escopeta de foam davant un fotoperiodista

BarcelonaL'entitat en defensa dels drets humans Irídia ha denunciat que el protocol dels Mossos d'Esquadra sobre l'ús de projectils de precisió de foam no respecta les indicacions del fabricador. Asseguren que la normativa permet als agents disparar a 20 metres d'una persona, tot i que les indicacions del fabricant del projectil subratllen que a menys de 30 metres de distància hi ha risc que es produeixin lesions "greus".

La denúncia d'Irídia arriba poques hores abans que se celebri la nova sessió de la comissió del Parlament que debat sobre el model policial i d'ordre públic d'aquest divendres, i just el dia que es compleix un any de les protestes per l'empresonament del raper Pablo Hasel, en les quals una jove va perdre un ull per l'impacte d'un d'aquests projectils, que sempre s'han de disparar a les cames i no a la part superior del cos ni al cap. Fonts d'Interior consultades per l'ARA aposten per parlar del protocol i debatre si s'ha de modificar a la comissió del Parlament sobre el model policial, en què admeten que el foam és un dels temes principals.

Els Mossos van començar a utilitzar els projectils de precisió després que el Parlament prohibís les pilotes de goma l'any 2014, arran del cas d'Ester Quintana, que va perdre un ull per l'impacte d'una bala de goma durant les protestes per la vaga general del 2012. Segons Irídia, els Mossos utilitzen dos tipus diferents de foam, el SIR i el SIR-X, aquest segon més lesiu. El protocol –fet públic l'any passat precisament arran de les crítiques pel dispositiu policial davant les protestes dels manifestants pro Hasel– indica que els projectils es poden disparar a una distància d'entre 20 i 50 metres, sempre apuntant a la part inferior del cos. El document permet fer ús d'aquest mecanisme en casos de "perill molt greu", sense avís previ i sense que calgui autorització del comandament policial.

Però Irídia assegura que el fabricant del foam SIR-X (B&T) adverteix que en distàncies menors de 30 metres aquest projectil pot causar "lesions greus com laceracions, traumatismes cranioencefàlics, ruptures de melsa, fetge o cor, forts traumatismes al tòrax i hemorràgies internes".

Els precedents

Un jutge de Barcelona manté investigats dos escopeters dels antidisturbis dels Mossos per les lesions a la veïna de Barcelona i el 8 de març té previst interrogar com a testimonis el cap de la unitat antiavalots (Brimo) i el responsable de l'armeria del cos.

Segons Irídia, aquest no és l'únic cas. L'entitat explica que fins ara dues persones més han perdut un ull per l'impacte d'un projectil de foam a Catalunya, totes dues durant les protestes per la sentència del Procés del Tribunal Suprem, l'octubre del 2019. En les mateixes protestes, una altra jove hauria patit un traumatisme cranioencefàlic greu per l'impacte d'un projectil al cap.

Irídia té previst comparèixer divendres a la sessió de la comissió del Parlament, on insistiran sobre la necessitat de crear un mecanisme extern i independent de control que supervisi l'ús de la força per part de la policia i determini quines armes poden ser aptes i quines no.

stats