Societat 13/05/2021

La justícia anul·la la primera prohibició de fer nous hotels a Barcelona del govern de Colau

L'Ajuntament, que preveia la sentència, ja va aprovar una segona normativa menys restrictiva, que continua vigent

2 min
Turistes arribant a la plaça Catalunya de Barcelona, en una imatge d'arxiu

BarcelonaDerrota simbòlica del govern d'Ada Colau als tribunals. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha rebutjat aquest dijous el recurs de cassació que havia presentat l'Ajuntament de Barcelona contra una sentència inicial que tombava un dels canvis estrella del govern d'Ada Colau: la limitació d'aixecar nous hotels a les zones més turístiques de la ciutat. Aquella sentència, del maig del 2019, ja és ferma i anul·la la prohibició de construir nous hotels a la ciutat per apostar per un decreixement turístic.

"Això és el que passa quan innoves i desenvolupes un instrument nou", ha justificat la tinent d'alcaldia d'Urbanisme, Janet Sanz. Sigui com sigui, ha insistit que "les prohibicions i les limitacions segueixen vigents" i que "no es podran fer hotels a les zones 1 i 2". El Pla Especial Urbanístic d'Allotjaments Turístics (PEUAT) dividia la ciutat en diferents zones, en funció de la pressió turística. Les més cèntriques (Ciutat Vella, el Poblenou, Gràcia, una part de l'Eixample i una altra de Sants) són les que tenien més restriccions i on ja no es podien obrir nous hotels, i en cas de reformar-ne algun de manera integral es perdien automàticament el 20% de les places. Les zones on hi ha menys pressió turística, els barris més perifèrics, com Sant Andreu o Nou Barris, entre d'altres, sí que permetien l'obertura de nous hotels.

Amb el revés judicial, que ja estava previst per l'Ajuntament, a la pràctica la situació no canvia gaire, perquè al gener ja es va aprovar un nou PEUAT "que ja ha corregit" els aspectes que la justícia ha tombat de l'anterior. El nou PEUAT, que s'ha aprovat només de manera inicial però ja implica la suspensió de noves llicències, no permet la construcció d'hotels a les zones més saturades, però en canvi no preveu que el propietari de l'establiment hagi de perdre el 20% de les places hoteleres si vol fer una reforma integral. Tot i així, Sanz ha assegurat que aquest punt de l'anterior pla especial tampoc no afectava gaires establiments. També s'ha suprimit la limitació per fer hotels en carrers d'entre sis i vuit metres d'amplada.

"No compartim aquesta sentència"

Sanz ha defensat que el PEUAT que acaba d'enterrar la justícia era "imprescindible", i fins i tot ha afegit: "Ens ha salvat del col·lapse turístic". La regidora ha dit que l'Ajuntament no comparteix "aquesta sentència", que, segons la seva valoració, "s'agafa només a un aspecte formal". També ha destacat que a la sentència, "de manera poc habitual", hi havia un vot particular d'una magistrada que no hi estava d'acord. Segons ha explicat la tinent d'alcaldia, el text anul·la la normativa perquè hi troba a faltar una memòria econòmica que justifiqui les limitacions en dos aspectes clau: l'obligació d'agrupar tots els apartaments turístics en un mateix edifici i la pèrdua del 20% de les places en cas de reforma estructural.

1.500 hotels nous en quatre anys

Des que es va aprovar la restricció, l'any 2017, a Barcelona s'han creat 1.500 places hoteleres noves, sempre en barris sense tanta pressió turística, cosa que ha permès "una redistribució de l'activitat turística per tota la ciutat", segons Sanz. També durant aquest temps s'han tancat 940 places d'allotjament, principalment pensions i hostals en zones turístiques.

stats