Societat 28/05/2016

Legionaris de tot Espanya es manifesten a Barcelona contra els "atacs de Colau" i l'independentisme

Més de 1.300 persones marxen en defensa de la Constitució, de l'exèrcit i de la Germandat que l'Ajuntament vol expulsar de les antigues casernes de Sant Andreu

M. Ortega / S. Soro
2 min
Legionaris de tot Espanya es manifesten a Barcelona contra els "atacs de Colau" i l'independentisme

BarcelonaBarcelona és aquest dissabte punt de trobada de legionaris. Més de 1.300 persones, segons fonts dels Mossos d'Esquadra, representants de germandats de diferents punts de l'Estat s'han convocat aquest migdia a la plaça Urquinaona per exigir respecte a la Constitució, a l'exèrcit i a la religió, però, també, i sobretot, a la Germandat d'Antics Cavallers Legionaris que l'Ajuntament vol 'desnonar' del local de les antigues casernes de Sant Andreu que tenen cedit. "Vénen a donar-nos suport i a dir que ja està bé de tanta falta de respecte", resumeix Jesús Cañadas, president de la Germandat. "Ha arribat l'hora de manifestar-nos per Espanya i la seva defensa", diu el cartell que convoca a la mobilització.

Legionaris de tota Espanya es manifesten a Barcelona contra els "atacs de Colau" i l'independentisme

Cañadas denuncia els reiterats "atacs" que pateixen del govern d'Ada Colau, que ja ha demanat per carta al Consorci de la Zona Franca, que és el propietari dels terrenys que ocupen els antics legionaris a les casernes de Sant Andreu, que rescindeixi el contracte de cessió. "No em sembla gaire d'esquerres expulsar qui no pensa com tu", lamentava el president de l'entitat poc després de saber la intenció del consistori de fer marxa enrere en una cessió que es va consumar durant el govern de Xavier Trias i que, quan va transcendir a l'esfera pública, va desencadenar una gran polèmica.

Jesús Cañadas

La Germandat ja tenia la seva seu històrica a les casernes i, el 2013, es va beneficiar de la cessió gratuïta i temporal –a l'espera de desencallar la transforació de l'espai– d'un terreny annex de 5.000 metres quadrats. Durant tots aquests mesos, els legionaris han utilitzat l'espai per a les seves desfilades.

Però la fi de la cessió no és l'única actuació que retreuen a Colau. Se senten, també, insultats per les paraules que l'alcaldessa va dirigir a l'exèrcit al Saló de l'Ensenyament, quan va dir als militars que s'estimaria més que no fossin al Saló. I, també, lamenten el tracte cap a la policia. Per això, conviden militars i policies a sumar-se a la protesta d'aquest dissabte.

Cañadas explica que només de la germandat de Sant Andreu sortiran uns 400 legionaris cap a la plaça Urquinaona i que vindran representants de germandats de ciutats com Madrid, Valladolid o Burgos. Ja fa una setmana que la convocatòria corre per les xarxes socials a través de perfils de Facebook com el de la Legión Urbana de Barcelona. La marxa sortirà de la plaça Urquinaona en direcció a la plaça Sant Jaume recorrent la Via Laietana.

Concentració de protesta

En paral·lel, i en senyal de rebuig, s'ha convocat una concentració a la plaça Orfila de Sant Andreu per evidenciar el rebuig a la presència de legionaris al barri i al fet que se'ls cedís un terreny de manera gratuïta. La CUP de Sant Andreu dóna suport a aquesta protesta.

stats