Porten als jutjats la sobreexplotació del riu Ter en plena sequera

Aigua és Vida recorre per la via contenciosa el conveni entre l'Ajuntament de Girona i el Consorci Costa Brava que regula l'ús de l'aigua del riu

2 min
Integrants de la plataforma Aigua és Vida i altres entitats ecologistes, davant de l'Ajuntament de Girona

GironaMentre el cabal del riu Ter minva per la sequera, el volum d'aigua que se n'extreu per al consum humà creix. El flux del seu corrent està per sota de la garantia del mínim ecològic, però, paradoxalment, la quantitat d'aigua que se'n capta està per sobre del màxim fixat per la llei. El Ter pateix tanta demanda perquè no només ha d'abastir l'aixeta de la ciutat de Girona i els seus voltants, sinó també les necessitats dels pobles de la Costa Brava, amb una alta demanda d'aigua pel turisme durant l'estiu. Així ho estipula el conveni signat entre l'Ajuntament de Girona i el Consorci d'Aigües de la Costa Brava (CCB), que acorda fer un ús compartit del recurs.

Diverses entitats ecologistes, encapçalades per la plataforma Aigua és Vida, però, han impugnat aquest acord, al·legant que intensifica l'estrès hídric del riu. A l'estiu van tramitar un recurs per la via administrativa al consistori gironí, que va ser denegat, i ara han presentat una demanda al jutjat contenciós de Girona, que ha estat admesa a tràmit. "L'administració amb la mà esquerra augmenta els drets d'aigua del riu i amb la mà dreta comença a incoar expedients als ajuntaments que gasten més aigua en una època de sequera, és una contradicció flagrant", argumenta Pau Masramon, d'Aigua és Vida.

Els grups denunciants consideren que el conveni té com a objectiu regularitzar la venda d'aigua de Girona a la Costa Brava perquè es puguin satisfer els interessos del turisme massificat, en comptes de prioritzar la recuperació del cabal ecològic del Ter que marca la llei d'aigües. El 2017 es va poder posar fre al transvasament d'aigua del Ter cap a Barcelona, però el perill actual, asseguren, es trasllada a la costa gironina: "No té sentit fer esforços per disposar de més cabal per al Ter i ratificar alhora un conveni que regularitza un transvasament que eixuga el riu per l’altra banda", afegeix Masramon.

Control de l'aigua per frenar l'especulació urbanística

Per a SOS Costa Brava, frenar l'explotació turística del Ter és un punt clau per aturar l'especulació urbanística de la costa, ja que, fins ara, un argument del pla director urbanístic per evitar la construcció d'habitatges d'ús turístic o segones residències era la falta d'accés a l'aigua a la zona. "En temps de sequera, cal prioritzar el consum humà i no béns recreatius", defensa Eugènia Pasqual, de SOS Costa Brava.

El conveni recorregut regula la titularitat de l'estació de tractament d'aigua potable de Montfullà (Bescanó), que es va ampliar el 2008 i va passar dels 540 litres per segon d'extracció als 1380 el 2012, 720 dels quals són per al Consorci Costa Brava i 660 són per a Girona. Aquesta xifra actualment es manté i supera en un 40% el topall de 1.000 l/s establert per la llei del Ter del 1958. En la renovació del conveni, acordada per l'Ajuntament de Girona el passat 16 de juny, just un dia abans del canvi de govern municipal, només es van regularitzar els documents de la titularitat compartida, pendents d'actualitzar, però no es va modificar l'extracció accedent de l'estació.

stats