Estat i Generalitat desencallen dues noves dessaladores i preveuen portar vaixells

Les infraestructures per fer front a la sequera costaran 500 milions d'euros

3 min
Un cartell amb el lema "No a l'aigua per a Catalunya" a la dessaladora de Sagunt (València) que enviarà aigua a Barcelona

BarcelonaEls governs català i espanyol han acordat desencallar dues dessaladores i han confirmat que preveuen portar aigua en vaixells des de Sagunt (País Valencià) fins a Barcelona per tal de fer front a l'excepcional sequera que assola Catalunya. Les dues grans infraestructures que han de resoldre el dèficit hídric de l'àrea metropolitana de Barcelona costaran 500 milions d'euros i es finançaran a través de fons europeus en concepte de crèdit de l'Estat a la Generalitat. En aquest cas, s'aplicarà el principi de recuperació dels costos i, per tant, el finançament d'aquestes infraestructures acabarà repercutint en la factura de l'aigua dels usuaris. En concret, les obres preveuen l'ampliació de la dessaladora de la Tordera (Tordera II, situada a Blanes), valorada en 287 M€, que es preveu que estigui operativa el 2028, i la construcció de la dessaladora de Foix (situada a Cubelles), amb un pressupost de 180 M€ i que es preveu que es posi en marxa el 2029, quatre anys abans del previst al pla de gestió de l'aigua.

L'anunci arriba després de la reunió que la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, i el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, han mantingut aquest dilluns per coordinar la feina de les dues administracions. "Les coses quan es treballen conjuntament es desencallen. Aquí ningú ve a salvar ningú", ha subratllat Mascort. "Aquest govern ajudarà quan faci falta per poder garantir l'aigua de boca als ciutadans", ha coincidit Ribera. Segons ha explicat la ministra, el licitador de les obres serà l'empresa pública Acuamed: "És la fórmula més àgil i fàcil per començar a fer les obres. Qualsevol altre sistema endarreria la licitació", ha dit.

Aigua amb vaixells des del País Valencià

La reunió també ha permès acordar el pla –que es va donar a conèixer divendres– que permetria portar aigua en vaixells des de la dessalinitzadora de Sagunt, propietat del govern espanyol, fins a Catalunya. El cost de producció de l’aigua dessalada l'assumiria l’Estat (tot i que no han donat detalls de la xifra), mentre que el transport en vaixell i la descàrrega al port de Barcelona aniria a càrrec del Govern. Amb l'operació acordada es podria transportar un vaixell al dia, carregat amb 20.000 metres cúbics d'aigua, que és el que pot produir Sagunt. Tanmateix, a la pràctica, hi hauria dos vaixells funcionant: un carregant-se d'aigua a la dessalinitzadora –una operació que triga unes 12 h, incloent-hi la producció– i un viatjant i descarregant l'aigua a Barcelona. "Ara mateix treballem amb un vaixell o un vaixell i mig al dia", ha puntualitzat Ribera. "Ho tindrem tot a punt per si és necessari. Anirem fins a Sagunt o fins on calgui per aconseguir aigua", ha confirmat Mascort. Ara bé, el conseller d'Acció Climàtica ha remarcat que aquesta és una "solució puntual" que es farà servir per abastir "equipaments estratègics", com poden ser els hospitals. "No és la solució per la sequera", ha insistit.

En aquest sentit, Ribera ha subratllat en diverses ocasions que l'aigua que es transporti cap a Catalunya "no competirà" amb l'abastiment de Sagunt ni amb altres usos "potencialment previstos". De fet, la ministra ha detallat que, ara com ara, la dessalinitzadora del govern espanyol està funcionant a un 10% de la seva capacitat i que, per tant, és una infraestructura "infrautilitzada" que l'executiu estatal vol activar perquè està "en condicions" de posar-se a treballar al màxim. La ministra ja va traslladar la petició al president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, que va "tenir una reacció molt positiva des del primer moment" però va demanar garanties que es faria un "ús prioritari i gairebé exclusiu" de l'aigua per a emergències de consum de boca, i no per a altres usos com el regadiu.

La Generalitat descarta el transvasament a l'Ebre

Tot i l'aposta per abastir-se amb l'aigua de la dessaladora de Sagunt, el conseller, en línia amb el que ha defensat en les últimes setmanes i mesos, ha descartat tirar endavant un transvasament a l'Ebre per portar aigua fins a Barcelona. En aquest sentit, ha explicat que, actualment, el 55% de l'aigua que consumeix l'àrea metropolitana de Barcelona ja no ve dels embassaments, sinó de les dessalinitzadores i plantes de regeneració, i ha insistit que amb la posada en marxa de més plantes i infraestructures que produeixin aigua, com la dessalinitzadora Tordera II i la del Foix, "no caldria l'aigua de l'Ebre per abastir Barcelona a mitjà termini".

La ministra de Transició Ecològica també ha fet referència a les últimes declaracions del líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, en què "s'atribuïa el mèrit" de l'operació de transport d'aigua des de Sagunt fins a Barcelona. "Amb l'aigua no es pot fer populisme ni demagògia, sinó centrar-se en treballar i presentar solucions –ha assenyalat Ribera–. No és raonable que Feijóo s'atribueixi un mèrit que no té".

stats