Medi ambient
Societat Medi Ambient 01/02/2024

Rècord de temperatura i declivi d'aus aquàtiques: el 2023 passa factura a Doñana

Els científics del CSIC publiquen un nou balanç sobre la biodiversitat del parc nacional andalús i avisen de més "canvis profunds"

3 min
Imatge d'arxiu de la finca "Veta La Palma" del Parc Nacional de Doñana.

MADRIDEl Parc Nacional de Doñana ha arribat al gener al registre més baix de la història d'una de les aus aquàtiques més emblemàtiques de la zona: l'oca comuna. Se n'han comptat tan sols 4.216 exemplars, segons ha avançat aquest dijous el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) durant la presentació de l'informe Estat de la biodiversitat a Doñana 2023.

Tot i que es tracta d'una dada preliminar (les aus aquàtiques de Doñana se censen mensualment des de l'any 1973 i, al gener, el cens es fa a tot Europa simultàniament), la xifra és gairebé la meitat de les oques comunes que els científics han censat durant tot l'any 2023, que ja era un mínim històric: 9.588 exemplars.

Aquesta és només una de les conseqüències del canvi "important i intens" que està patint "l'ecosistema, la comunitat, la població i la riquesa d'espècies" de Doñana, ha afirmat el director de l'estació biològica del parc, Eloy Revilla, durant la presentació de l'informe. "L'impacte que té la modificació ambiental pel canvi climàtic, l'augment de les temperatures, la disminució de l'aigua i l'activitat humana a la zona és profund", ha afegit. Per això, el CSIC no només parla d'adaptar la demanda d'aigua de la zona a través de la millora d'infraestructures i d'un ús eficient dels recursos, sinó també de "reduir-ne" la demanda.

Al darrere de registres com aquest hi ha un any sec i càlid i, en conseqüència, una escassa inundació de les maresmes i llacunes, cosa que ha comportat l'arribada d'un baix nombre d'aus aquàtiques hivernants i el declivi de les poblacions d'aus aquàtiques reproductores, així com d'altres animals, especialment amfibis i peixos. La vegetació i la flora també s'han ressentit de la llarga sequera i de la regressió dels hàbitats.

Any sec i càlid

Si els precedents de les condicions climàtiques dels dos anys anteriors a l'informe (2021 i 2022) ja eren dolents, la situació encara s'ha agreujat més. El 2023 va ser un any "molt càlid" i "molt sec", resumeixen des del CSIC, i lamenten que tot i que la tardor va ser una mica més humida, no n'hi va haver prou per contrarestar una primavera "extremadament" càlida i seca. En concret, l'últim cicle de precipitacions (des del setembre del 2022 fins a l'agost del 2023) Doñana va registrar només 330 litres d'aigua per metre quadrat, cosa que es tradueix en el segon cicle amb menys precipitació anual de l'última dècada. Pel que fa a la temperatura, el 2023 va ser l'any amb la mitjana anual més alta de la història: 19,32 °C. De fet, a l'estiu es van registrar fins a catorze dies amb temperatures superiors als 40 °C.

Tot plegat ha impactat directament sobre les llacunes, que de per si ja estan "molt deteriorades" per la sobreexplotació de l'aqüífer, recorda el CSIC. La llacuna de Santa Olalla, la més gran de Doñana, va tornar a quedar seca del tot a finals d'agost. "Mai s'havia assecat dos estius seguits, ni tan sols durant els períodes de sequera extrema dels anys 1990 i 2000", ha destacat Rocío Fernández, tècnica de l'Estació Biològica de Doñana. També s'han assecat la llacuna d'El Sopetón i la Dulce.

Menys espècies d'animals

A banda de la caiguda d'aus aquàtiques com l'oca comuna, també continuen en declivi els rapinyaires. Així, només es van registrar 120 exemplars de milà reial hivernant, mentre que l'arpella vulgar (una au rapinyaire) no es va reproduir i només se'n van censar 213 exemplars hivernant, la xifra més baixa de tota la sèrie històrica. Pel que fa al falcó pelegrí, l'estació només n'ha comptat tres parelles. També "ha estat un any molt dolent" per als mamífers com el conill i les espècies de carnívors en general, ha destacat Fernández, que alhora ha explicat que el nombre de papallones censades és un dels més baixos de la història. Els peixos, els amfibis i els rèptils també n'han patit les conseqüències.

"Optimisme" per a l'acord polític

Després d'un any molt polèmic per la intenció (frustrada) del govern andalús de legalitzar regadius a Doñana, Revilla ha dit que és "optimista" amb l'acord sobre Doñana entre els governs autonòmic i espanyol. "És un punt d'inflexió important", ha dit, i ha destacat que "obre una finestra d'oportunitat per capgirar la situació". "El que queda clar és que l'aqüífer està sobreexplotat. Això vol dir que estem utilitzant els recursos per sobre del que ens podem permetre i l'impacte no només és a Doñana, sinó també a tot el sistema socioeconòmic", ha advertit Revilla. Però el temps juga en contra. El CSIC adverteix de canvis "accelerats" si no es capgira la tendència que apunta a un increment de la temperatura.

stats