Contaminació al litoral
Societat Medi Ambient 23/06/2023

Les tres platges més brutes de Catalunya (segons Europa)

L'Agència Europea del Medi Ambient recomana tancar la platja del Fòrum, la del Rec del Molí de l'Escala i una part de l'estany de Banyoles per contaminació

4 min
Platja de Sant Adrià del Besòs

GironaA la privilegiada línia de costa de Catalunya, no tot són racons idíl·lics per refrescar-se durant l’estiu. Hi ha quatre zones de bany assenyalades per la contaminació i que l’Agència Europea del Medi Ambient (AEMA) recomana tancar. Segons les dades d'aquest ens del 2022, suspenen les condicions higièniques de la platja del Fòrum de Sant Adrià de Besòs, a tocar de la desembocadura del riu, i de la platja del Rec del Molí de l'Escala, on va a parar una riera que prové del Ter. L'informe europeu –que cada any avalua les condicions higièniques de l'aigua de platges, llacs i rius– també conclou que no és apte per als banyistes l'espai del club natació de l'estany de Banyoles i una zona del pantà de la Torrassa, a la Guingueta d'Àneu (Pallars Sobirà), on se solen practicar esports aquàtics.

La platja del Fòrum, al litoral sud de la desembocadura del Besòs, darrere d'on se celebra el Primavera Sound, fa anys que acumula valoracions negatives. És veritat que no és de les més agraïdes del litoral barceloní, però, quan arriba la calor, sempre hi ha alguns banyistes a l'aigua, normalment veïns de la zona que opten per la proximitat en lloc d'anar o bé en direcció cap al Bogatell o més amunt, cap al pont del Petroli de Badalona. El col·lectiu Ecologistes en Acció, que ha presentat l'informe Banderes Negres sobre la contaminació al litoral espanyol, dona validesa a l'informe europeu de Sant Adrià de Besòs i el fa extensiu a totes les platges del nord de l'àrea metropolitana. "El sistema de recollida d'aigües pluvials és el mateix que el de les fecals, i a Sant Adrià, Badalona o Montgat el col·lector passa paral·lel al mar, així que, quan plou molt i es desborda el clavegueram, l'aigua bruta surt per uns sobreeixidors que van a parar a la primera línia de costa", denuncia Dídac Navarro, membre de la plataforma ecologista.

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) reconeix que les pluges intenses produeixen alteracions contaminants puntuals en la qualitat de l'aigua, però també assegura que els índexs de salubritat es recuperen ràpidament, en menys de 48 hores. I, mentre es produeix l'afectació, s'avisa els banyistes amb bandera groga o vermella.

Els banyistes de l'Escala, a 100 metres del rec

El Rec del Molí de l’Escala també és una platja habitual de la llista negra de l'AEMA. És la primera platja després de les cases del poble, des d'on surt el camí de ronda cap al passeig de Sant Martí d'Empúries, i durant l'estiu sempre és plena de gent. A simple vista, el rec és brut i fa pudor, així que els banyistes es concentren a la part més allunyada de la desembocadura, que queda a l'extrem sud de la sorra. De fet, l'Ajuntament, de manera preventiva, fa tres anys ja va decidir senyalitzar la zona més propera a la riera com a no apta per al bany, i després de la zona restringida hi ha un tram en què es permet l'accés als gossos. La resta de platja, a uns 100 metres de la riera, és només per a banyistes, que planten les tovalloles i es banyen sense preocupació.

El consistori escalenc considera "injust" que, aplicant aquestes mesures preventives, es valori negativament tota la platja i se'n plantegi el tancament, agafant com a referència dades parcials d'un punt en concret, on les alteracions han estat mínimes i puntuals. L'ACA també dona crèdit a la resposta de l'Ajuntament, ja que la setmana del 12 de juny d'aquest any va fer controls en aquesta platja —i també a la del Fòrum— i va concloure que en tots dos casos la qualitat era excel·lent. "L'informe elaborat per l'AEMA es tracta d’una valoració estadística i no de resultats recents, perquè calcula la qualitat de l'aigua arran de l’acumulat dels mostrejos efectuats en els últims 4 anys fent un tractament estadístic de les dades", defensa l'agència catalana.

La platja del Rec del Molí de l'Escala

Banyoles reivindica la gestió comunal de l'aigua

El cas més sorprenent és el de Banyoles, que és la primera vegada que rep una avaluació desfavorable de l'agència europea. Segons l'informe, el punt problemàtic és la zona de bany del club natació, un espai privat on els socis del club, professionals i amateurs, es banyen i entrenen. L'Ajuntament banyolí es defensa i, sorprès pels resultats de l'agència, assegura que no es corresponen a les dades de què disposa. L'estany, que és un bé comunal, no depèn del control de l'ACA, així que cada estiu és el mateix consistori el que encarrega una recollida de mostres dues vegades per setmana a l'empresa municipal d'aigües. "L’aigua va ser excel·lent i bona durant tot el període de bany del 2022 a la Caseta de Fusta, als Banys Vells i al Club Natació Banyoles, excepte dos dies puntuals", assegura l'alcalde, Miquel Noguer. El president del Club Natació Banyoles, Jordi Casanova, tranquil·litza els usuaris i defensa les dades municipals per davant de valoracions externes: "La gestió municipalitzada ens permet tenir la informació actualitzada per conèixer l’estat de l’aigua i treballar en l’àmbit de l’estany, coneixent el comportament de la fauna o de com funcionen les dinàmiques".

stats