Societat 12/06/2013

Més de 12 anys de presó per al líder dels Casuals

L'Audiència condemna Ricardo Mateo i 18 implicats més en el cas, però les penes imposades queden molt per sota del que demanava el fiscal

Ara
2 min
El macrojudici contra els Casuals, la branca més violenta dels Boixos Nois, va començar ahir a l'Audiència de Barcelona.

BarcelonaL'Audiència de Barcelona ha condemnat a 12 anys i nou mesos de presó l'home considerat el líder dels Casuals, Ricardo Mateo López, per diversos delictes de lesions, associació il·lícita, tinença il·lícita d'armes, robatori amb violència amb usurpació de funcions públiques –fer-se passar per policia– i tràfic de drogues, segons la sentència feta pública aquest dimecres, que té 292 pàgines. Mateo també ha estat condemnat a indemnitzar diverses de les víctimes dels delictes de lesions del qual ha estat declarat autor o coautor.

La condemna imposada per l'Audiència a Ricardo Mateo queda molt lluny dels més de 120 anys de presó que demanava la fiscal per al suposat líder d'aquesta facció radical dels Boixos Nois, que ha estat a la presó provisional tres anys i mig per aquesta causa, que caldria descomptar a la pena imposada.

Després del judici celebrat durant gairebé dos mesos, i durant el qual hi va haver un tangana a la sala entre agents dels Mossos d'Esquadra i membres de la banda en una de les últimes sessions, l'Audiència ha dictat sentència contra 19 dels 29 implicats, tot i que en molts casos els condemnats han estat absolts d'alguns dels delictes que se'ls atribuïen, que no s'han considerat provats.

Així es tanca, a l'espera dels recursos que puguin presentar tant l'acusació com les defenses, la investigació que va portar a desmantellar una xarxa delictiva formada per membres dels Casual, una facció violenta dels Boixos Nois. La banda estava implicada en tràfic de drogues i en atacs violents sovint vinculats a aquest tràfic: segrestaven i agredien traficants, moltes vegades fent-se passar per policies, per quedar-se'n la droga.

El tribunal ha deixat en llibertat dos dels condemnats que estaven a la presó provisionalment –Efrén Simón i César Iván Muñoz, condemnats respectivament a 3 anys i mig de presó i 4 anys i mig–, ja que amb el temps que han estat empresonats abans del judici i la sentència ja haurien complert a l'avançada gran part de la pena. En canvi, han de continuar a la presó provisionalment –mentre es discuteixen els recursos– Ricardo Mateo, David Rodríguez, Enrique Pérez i Juan Sánchez, condemnats amb penes més altes.

La resta d'imputats estaven en llibertat provisional i se'ls manté la situació, de manera que no hauran d'entrar a la presó fins que la sentència sigui ferma i hagin d'ingressar en un centre penitenciari per complir la pena.

stats