Mobilitat

Primer dia del "no vull pagar" contra Renfe

L'operadora afirma que el seguiment és "mínim" i els organitzadors diuen que la vaga de pagament és "un èxit"

3 min
Torns precintats a la sortida de l'estació de Renfe de Passeig de Gràcia

BarcelonaPrimer dia de la crida del col·lectiu de joves Batec per fer una vaga massiva de pagaments a Renfe. Els organitzadors van proposar deixar de pagar els bitllets a partir d'aquest dimecres per denunciar el dèficit d'inversions que viu el servei de Rodalies. De moment el seguiment és incert: l'operadora ferroviària diu que és "mínim" i els organitzadors el qualifiquen d'"èxit".

A primera hora del matí, membres d'aquest nou moviment juvenil han precintat els torns d'accés a les vies de diverses estacions de Catalunya. "Les portes de moltes estacions han estat obertes i creiem que molta gent ha pogut accedir sense pagar, que era el nostre objectiu", ha destacat Antònia Maria Dols, portaveu de Batec en una atenció als mitjans a l'estació de Passeig de Gràcia de Barcelona, una de les que té més barreres de les validadores obertes. Dols ha valorat "molt positivament" la primera convocatòria del col·lectiu, que la setmana passada es va presentar en societat amb una acció semblant a l'estació d'Arc de Triomf. El col·lectiu també ha explicat que, a més de Passeig de Gràcia, ha obert les estacions de Vilassar de Mar, Granollers, la Garriga, Bellvitge, Sant Feliu de Llobregat, Garraf, Girona, Vilafranca del Penedès, Martorell i Castellbisbal. A més, han encartellat les estacions de Cervera, Bellpuig, Tàrrega i Castellnou de Seana, on no hi ha portes.

Renfe, en canvi, assegura que només han detectat una desena de torns precintats i que, tot i això, els passatgers "han continuat validant el seu bitllet amb normalitat". Per això calcula que el nombre de persones que han entrat sense pagar és "mínim". A les estacions alguns passatgers han expressat sorpresa quan han vist els torns oberts i han assegurat que no tenien notícia de la convocatòria de Batec i la crida a "no pagar". A més, molts usuaris habituals viatgen amb abonament i, per tant, no poden fer l'acció de deixar de comprar el bitllet, un aspecte que els integrants del moviment valoraran al llarg de la jornada, ha indicat Dols. 

Sigui com sigui, els impulsors de la crida destaquen que la xarxa del moviment ha crescut "en només una setmana", des que es van presentar dimecres passat. També han avisat que el nombre de validadores bloquejades podria continuar augmentant durant la jornada d'avui.

Possibles sancions

L'operadora ha recordat que Rodalies de Catalunya és un servei públic i que "si algú es cola, està cometent frau contra tots els catalans i catalanes". I ha advertit que denunciarà, a través del procediment administratiu i sancionador pertinent, els usuaris que entrin sense pagar. "Entenem que els viatgers puguin protestar i reclamar millores en el servei, per això disposen de multitud de canals", han aclarit els portaveus de la companyia, que també han explicat que els Mossos enviaran un agent al centre de control de seguretat de Renfe al Clot-Aragó "per determinar les accions que calgui fer en cada moment".

Per la seva banda, la Generalitat recorda que en el cas que algú viatgi sense bitllet els interventors de Renfe han de reclamar a l'usuari el pagament de la "percepció mínima", 50 euros al moment, i, si no ho poden pagar, han de lliurar-li una butlleta per fer el pagament de 50 euros en 48 hores o de 100 euros en trenta dies. Si no s’abona la percepció mínima, Renfe ho comunica al servei territorial de transports de Barcelona de la Generalitat perquè pugui incoar l’expedient sancionador.

L'operadora, a més, afegeix que la crida a no pagar es fa, precisament, en un moment "d'important esforç d'inversió" per millorar el servei al Corredor Mediterrani, la Sagrera, Sant Andreu Comtal, Molins de Rei i Mollet Sant Fost, entre més llocs. De fet, aquestes obres simultànies estan en marxa des del cap de setmana de Sant Jordi i ja han obligat la Generalitat a replantejar els serveis alternatius i alguns horaris per pal·liar els efectes sobre els passatgers.

Nova convocatòria per al 25 de maig

La d'aquest dimecres no serà una protesta aïllada. Batec ja ha fet una nova crida a "entitats, organitzacions i sindicats" a una altra convocatòria el 25 maig per deixar de pagar el servei de Rodalies. El moviment Batec es presenta com "un nou espai mobilitzador", impulsat per joves del teixit associatiu català, per reaccionar a les "dificultats" de l'Estat, com les mancances del transport públic, en l'accés a l'habitatge o a una feina en bones condicions, van explicar dimecres passat. 

stats