Traspàs de Rodalies

Traspàs de Rodalies: Generalitat i Estat es donen mig any per tenir els estatuts de l'empresa Rodalies Catalunya

La consellera i el ministre constitueixen la comissió que dirigirà la transferència del servei

2 min
La consellera de Territori, Ester Capella, i el ministre de Transports, Óscar Puente, a la seu del Departament

BarcelonaNou pas important en el traspàs "integral" de Rodalies. La consellera de Territori, Ester Capella, i el ministre de Transports, Óscar Puente, han constituït aquest dilluns la comissió que ha de fer el seguiment polític i governamental del procés de traspàs del servei a la Generalitat. "Avui es compleix una fita més. Hem posat negre sobre blanc al full de ruta", ha remarcat Puente després de la reunió. Per fer-ho, les dues autoritats han definit els sis grups de treball que es constituiran durant el primer trimestre de l'any i que han d'abordar els eixos principals que afecten la mesura, com la transferència del servei, la creació de la nova empresa pública Rodalies Catalunya i el finançament de la infraestructura. Cada grup tindrà els seus calendaris, però Generalitat i Estat ja han fixat un termini per a l'equip responsable de gestionar l'empresa mixta (en què participaran les dues administracions): des de la formació, tindrà un termini de sis mesos per tenir-ne a punt els estatuts.

La resta de grups, segons ha detallat Capella, s'encarregaran dels serveis ferroviaris, del pla de Rodalies, del traspàs d’infraestructures, dels afers econòmics i dels afers juridicoadministratius. "Avui iniciem de veritat la feina per emprendre el traspàs integral de Rodalies", ha subratllat la consellera. Així mateix, el Govern i l’Estat han pactat que, abans de finalitzar l'any, estarà redactat l’estudi de les infraestructures que assumirà la Generalitat segons l’acord de traspàs: la R1 al Maresme, la R3 el Papiol-l’Hospitalet-Vic-Puigcerdà i la R2 entre Sant Vicenç de Calders i Barcelona. Aquest estudi també analitzarà i identificarà nous trams susceptibles de ser traspassats a la Generalitat. "Volem exercir totes les competències, malgrat que això comporta una gran responsabilitat", ha assegurat Capella.

Puente ha remarcat que "comprometre's amb terminis quasi sempre és equivocar-se i enganxar-se els dits". "Nosaltres treballarem cada dia per materialitzar l'acord", ha afegit. D'entrada, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, situava la creació de Rodalies Catalunya el primer semestre del 2024, però fonts coneixedores del sector ferroviari apunten que es pot allargar ben bé un any.

El ministeri sí que ha celebrat la "predisposició molt positiva" de la Generalitat i el clima de "confiança" que s'ha generat entre els parts. "Tenim clar on i com volem arribar a la consecució d'aquest objectiu", ha assegurat, que ha garantit que "el traspàs de Rodalies va bé" i que el procés és "fluid". "No som aquí per marejar la perdiu", ha afirmat Puente.

stats