Mobilitat
Societat Mobilitat 07/07/2022

Es triplica la mortalitat a l’AP-7 i aquest mes s’hi mantindran les mesures de xoc

És la via de Catalunya amb més víctimes i els excessos de velocitat hi han crescut un 150%

2 min
Cues de 40 quilòmetres a l’AP-7 en l’operació tornada

BarcelonaLa fi dels peatges ha fet augmentar un 40% la circulació de vehicles a l’AP-7, i això també ha comportat un increment de la mortalitat. Aquest any ja han mort 17 persones en aquesta via, que és la que concentra més víctimes mortals a Catalunya. Són el 20% dels morts per accidents de trànsit que s’han produït el primer semestre d’aquest any i suposen més del triple de víctimes que abans de la pandèmia, perquè el 2019 havien perdut la vida cinc persones en el mateix període de temps. El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha anunciat que aquest mes també es mantindran les mesures de xoc que es van començar a aplicar a l’autopista abans de Sant Joan, com són els carrils addicionals i les restriccions en la circulació de camions.

“No ens hi acostumem. Posarem mesures arreu i en particular a l’AP-7”, ha assegurat Elena. El Servei Català de Trànsit ha mostrat preocupació per les col·lisions per encalç –quan un vehicle topa per darrere amb un altre–, que han causat 10 morts aquest any, la meitat a l’AP-7. En aquesta autopista també han crescut un 150% els excessos de velocitat respecte al 2019, ha explicat el cap de trànsit dels Mossos d’Esquadra, l’inspector Andreu González. Més enllà d’aquesta autopista, González ha advertit que aquest any han detectat un 14% més de positius en els controls d’alcoholèmia –4.780 conductors– i un 8% més en els de drogues –3.058 conductors–, comparat amb el 2019. Un increment que és del 140% en els consums més greus, que són els que tenen una qualificació penal –no només una multa administrativa.

“Hem d’apel·lar als ciutadans”, ha avisat l’inspector, que ha afegit que han denunciat un 80% més de conduccions temeràries i un 134% més de conductors sense carnet perquè els havien retirat el permís. Aquest estiu els Mossos faran més controls a les vies amb més sinistralitat, com són l’AP-7, la C-14, la C-16, la C-32, la C-31 i la N-II. També intensificaran els controls per enxampar excessos de velocitat, a transports i a motoristes, a més d’augmentar que les patrulles siguin visibles a les carreteres amb més accidents, sobretot a l’AP-7.

Pel que fa a les restriccions als camions, els diumenges de juliol no poden circular per l’AP-7 entre les 17 h i les 22 h i els divendres tenen la velocitat limitada a 80 km/h amb l’obligació de circular pel carril de la dreta i sense poder fer avançaments en dos trams d’aquesta autopista: entre l’antic peatge de la Roca i l’antic peatge de Martorell i entre Tarragona i l’Ebre.

stats