Violències masclistes
Societat 21/11/2022

Els Mossos han investigat 3.200 casos de violència sexual el 2022, un 25% més que abans de la pandèmia

Gairebé el 40% de les víctimes són menors d'edat

3 min
El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, i la inspectora dels Mossos, Montserrat Escudé.

BarcelonaLa violència sexual creix i supera les xifres d'abans de la pandèmia. Els Mossos han investigat més de 3.200 casos des de principi d'any, un 25% més que el 2019, un any de referència no marcat per les restriccions pel covid que hi va haver el 2020 i encara l'any passat. El balanç l'han fet els departaments d'Interior i Feminismes a quatre dies del 25-N, el Dia Internacional per l’Erradicació de la Violència contra les Dones, i enmig d'un moment tens als tribunals pel degoteig de rebaixes de penes als violadors. La Generalitat veu l'increment preocupant, tot i que també l'interpreta en un context d'augment dels casos que es denuncien: "Té una part positiva, la convicció que les dones senten que hi ha més suport, més espais amables. D'altra banda, ens reafirma el drama", ha subratllat el titular d'Interior, Joan Ignasi Elena.

El període més preocupant és l'estiu. Fins a 1.453 denúncies per violència sexual, un concepte que engloba tant els abusos i les agressions sexuals com les vexacions, els tocaments o les intimidacions. De fet, l'estiu d'enguany hi ha hagut un 28,6% més de denúncies que el 2019. La gran majoria de les víctimes són dones, un 86,3%, i d'aquestes gairebé el 40% són menors d'edat. Davant d'això, la consellera de Feminismes, Tània Verge, ha advocat per "posar al centre els drets i les llibertats de les dones": "La societat ha normalitzat que les dones hàgim de deixar de fer moltes coses: no córrer a certes hores, canviar el recorregut per anar a la feina, deixar d'anar a certs espais socials o polítics", ha denunciat.

També és alarmant que un terç dels casos instruïts per la policia (el 32,5%) són per agressió sexual, mentre que els abusos representen el 57,5% de les denúncies. Alhora, un 60% dels agressors són desconeguts per a la víctima; o l'ha conegut fa molt poca estona o l'ha sorprès pel carrer. Sobretot, tal com ha apuntat la portaveu dels Mossos d'Esquadra, la inspectora Montserrat Escudé, la majoria d'atacs tenen lloc a la nit, de les 23 hores a les 7 hores, i en cap de setmana: la meitat dels casos instruïts han sigut de divendres a diumenge.

Això provoca que la policia posi el punt de mira en l'oci nocturn. Al juny les dues conselleries ja van presentar el pla d’acció contra les violències sexuals en entorns d’oci i aquest dilluns Elena ha anunciat que s'ampliarà en tots els altres àmbits. La gran part d'agressions, però, no tenen lloc als bars o les discoteques: un 48,3% dels casos es registren en un domicili, un 22,6% a la via pública i un 4,6% als locals d'oci.

Sí que hi ha dos elements molt preocupants que, sobretot, passen a dins de les discoteques. D'una banda, les agressions grupals, amb 51 casos registrats. I, al mateix temps, les punxades, un tipus d'agressió que ha posat en alerta Catalunya aquest estiu. S'han registrat fins a 206 denúncies. Només al mes d'agost se n'han concentrat el 67%. En cap cas, però, segons apunta la policia, ha quedat provat que la motivació per fer una punxada fos sotmetre la víctima per després abusar-ne sexualment.

1.339 hores

Escudé ha concretat que el pla impulsat per Interior i Feminismes ha comportat gairebé 1.339 hores més de patrullatge i vigilància dels Mossos, tant de les unitats de seguretat ciutadana com d'ordre públic. Al mateix temps, la policia ha fet 856 contactes amb entitats i associacions de dones. "Només es coneix el drama si escoltes a qui el pateix", ha dit la portaveu dels Mossos, que ha afegit que també s'han fet 86 presentacions en discoteques, ajuntaments o consells comarcals.

Tant Elena com Verge s'han compromès a continuar treballant en aquesta línia. Per a la consellera de Feminismes, les violències masclistes són "el principal problema de seguretat pública". Ho ha refermat Elena dient que "no hi pot haver una part de la societat que no se senti segura". "Tenim una societat malalta", ha conclòs.

stats