Tribunals
Societat 14/10/2021

Dos mossos neguen haver disparat al cap d'una noia en les manifestacions per Hásel

Les acusacions demanen retirar els projectils de precisió perquè la noia va perdre un ull

M.R.
2 min
Dos antiavalots dels Mossos amb una llançadora de foam davant d'un periodista a les protestes per Hasel

BarcelonaAl febrer una noia de 19 anys que participava en les protestes contra l'empresonament del raper Pablo Hásel va perdre un ull per l'impacte d'un projectil de precisió foam. El jutge que investiga el cas ha interrogat aquest dijous dos agents dels Mossos investigats per la lesió. Segons fonts judicials, els dos escopeters han reconegut que en el moment i el lloc dels fets van disparar almenys dos projectils d'aquesta mena però han assegurat que van seguir el protocol, a una distància considerable i apuntant amb la llançadora per sota de la cintura de les persones que causaven aldarulls. La noia, que estava dreta en aquell moment, va rebre un impacte a l'ull i es va querellar contra els agents.

Tant l'acusació particular, que representa la víctima, com la popular, exercida per l'entitat de defensa de drets humans Irídia, han insistit que els agents van incomplir el reglament per l'ús de projectils de precisió. L'advocada de l'entitat, Sònia Olivella, ha recordat que el Parlament ha de debatre la utilizació d'aquests projectils en el cos dels Mossos d'Esquadra, però ha demanat que mentrestant s'aclareixi al protocol d'ús que no es poden "disparar al cap". També ha demanat que es deixin de fer servir els que es poden disparar a menys distància, per la seva "perillositat".

Segons les fonts consultades, els dos agents han insistit al llarg de la declaració –en la qual no han volgut contestar a les preguntes de les acusacions particular i popular– que van actuar seguint les ordres dels seus superiors i complint els protocols policials. "Hi discrepem perquè les llançadores de foam són armes d'extrema precisió. Han de saber què disparen i cap a on, perquè si no estaríem assumint que un manifestant pot acabar amb lesions gravíssimes pel sol fet de participar en una protesta on hi hagi una intervenció policial", ha dit l'advocat de la víctima, Xavier Muñoz Soriano, a la sortida dels jutjats.

La noia va rebre l'impacte a l'ull del projectil el 16 de febrer cap a dos quarts de nou del vespre al barri de Gràcia de Barcelona. Segons el seu advocat, les lesions li han comportat conseqüències "gravíssimes" físicament i psicològicament.

stats