Societat 15/10/2020

Els antidisturbis dels Mossos estrenen un número d'identificació més curt també al casc

16 mesos després que la policia ho anunciés, els pròxims dies es passarà de nou a sis dígits

P.e.
3 min
Agents antiavalots dels Mossos, amb el NOP a l'esquena, en una intervenció a Barcelona

BarcelonaUn any i quatre mesos després que els Mossos d'Esquadra anunciessin per primera vegada que escurçarien el número d'identificació dels antidisturbis, aquest canvi es farà finalment efectiu els pròxims dies, segons ha avançat aquest matí SER Catalunya. El número d'operatiu policial (NOP) passarà de nou a sís dígits i no només això sinó que a partir d'ara els agents també l'hauran de portar al davant i als dos laterals del casc, a més de a l'esquena com ja havien de fer. "La nova ubicació del NOP en l'uniforme policial garanteix la identificació des de qualsevol angle i davant de qualsevol intervenció. Serà visible des dels 360 graus al voltant de l'agent", ha manifestat aquest migdia la policia catalana en un comunicat.

Fonts dels Mossos ja van explicar el juny de l'any passat a l'ARA que canviarien el número d'identificació dels antiavalots perquè l'actual dificulta la memorització, cosa que havia provocat les queixes de manifestants i col·lectius socials que han volgut denunciar les actuacions d'alguns agents. Però substituir els nou dígits per sis no convencia del tot algunes entitats, com el centre per la defensa dels drets humans Irídia i Amnistia Internacional, que van fer arribar al Parlament la petició que el número també es portés al davant i al casc. Arran d'això, el director de la policia catalana va anunciar el gener d'aquest any que aplicarien tots els canvis.

Els primers que estrenaran el nou format del NOP –que continuarà combinant números i lletres– a l'esquena, al davant i al casc seran els efectius de la Brigada Mòbil (Brimo), la unitat dels Mossos dedicada a l'ordre públic. Els antidisturbis hauran de portar el número quan hagin de posar-se les armilles protectores, juntament amb el casc, que impedeixen que es vegi el número d'identificació professional (TIP) que tenen tots els agents des que es graduen. Segons la policia catalana, la nova identificació també permetrà diferenciar els antiavalots dels Mossos dels agents d'altres cossos de seguretat en operatius conjunts, com va passar fa un any amb la Policia Nacional en les protestes per la sentència del Procés.

L'aplicació del nou NOP als antidisturbis de la Brimo compta amb un pressupost d'11.500 euros. El cos ha anunciat que ja treballa per estendre el canvi de format als agents de l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO), que també fan funcions d'ordre públic combinades amb altres de seguretat ciutadana.

"Una gran victòria"

El codirector d'Irídia, Andrés García Berrio, ha considerat que el nou format "és una gran victòria per poder generar mecanismes de prevenció i protecció davant la violència institucional". García Berrio ha recordat que la petició de canviar el NOP s'ha aprovat en dues ocasions al Parlament. Després de les primeres imatges del nou format difoses pels Mossos, el codirector d'Irídia ha valorat que "el sistema d'identificació és correcte" perquè és visible i amb una tipografia comprensible tot i que al casc "podria ser més gran", encara que ha considerat que "respecta el mandat" de la cambra catalana.

Però els sindicats dels Mossos han criticat els canvis. Des del SAP-Fepol han lamentat que els agents desconeixien la previsió d'aplicar el nou format i que se n'han assabentat pels mitjans de comunicació sense que abans els hagin consultat. També han qüestionat que la policia catalana tingui diners per implantar els canvis al NOP i no per reclamacions de la plantilla. Així mateix, han apuntat que el Parlament ha acordat altres mesures que després no s'han posat en pràctica al cos.

La decisió de fer portar un NOP als antiavalots dels Mossos es va prendre l'any 2013 per les polèmiques en les càrregues policials, entre d'altres, del desallotjament de l'acampada del 15-M el 2011 a Barcelona i pel cas Ester Quintana (que va perdre un ull en la vaga general del 2012). Des de llavors el NOP havia estat format per nou dígits amb números i lletres que els antidisturbis només havien de portar a l'esquena.

stats