El passaport covid es mantindrà en bars i restaurants almenys fins al 23 de desembre

El TSJC avala la pròrroga de la mesura també per accedir a discoteques, gimnasos i residències

Ara
2 min
Primer dia passaport Covid

BarcelonaEl Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha avalat aquest dijous que es prorrogui quinze dies més l'obligatorietat de presentar el passaport covid per accedir a bars i restaurants –excepte a les terrasses–, discoteques, gimnasos i residències de gent gran. També s'exigirà el certificat –el QR que acredita la pauta completa de vacunació o una prova negativa– per entrar a teatres, cinemes, auditoris o circs quan a l'interior hi hagi activitat de ball o restauració. Aquesta mesura estarà vigent almenys fins al dijous 23 de desembre, just abans de Nadal.

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ja va anunciar dimarts la intenció de mantenir aquesta eina de control epidemiològic almenys quinze dies més per intentar frenar l’increment de contagis de les últimes setmanes. Sobre possibles noves restriccions per minimitzar l'impacte de la sisena onada, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, s'ha limitat a dir que el Govern valora "dia a dia" la situació epidemiològica i que, de moment, "s'està estabilitzant l'ús" del passaport covid. "En aquests moments el que és important és aplicar-lo de la millor manera possible", ha afegit.

A l'hora de justificar l'aval, el TSJC es fixa de nou en "l'increment" de contagis de les últimes dues setmanes, que també ha fet augmentar la pressió hospitalària. Segons l'informe de l'Agència de Salut Pública remès al tribunal, la incidència del virus ha crescut un 28% i el nombre d'hospitalitzacions un 10%, si bé hi ha un 40% més de llits crítics ocupats per pacients covid. En el seu informe Salut insisteix en la importància del certificat com a eina per frenar els contagis i la gravetat dels casos en entorns tancats que poden afavorir la circulació del virus.

El document també admet que, "malgrat els alts nivells de vacunació" a Catalunya, hi segueix havent "un gran nombre d'adults" sense vacunar, cosa que, sumats als pacients amb malalties cròniques o immunodeprimits, els fa més sensibles a emmalaltir greument pel virus. De fet, un efecte col·lateral de la implantació del passaport covid és un lleu repunt de primeres i segones dosis administrades, que són necessàries per poder-se descarregar el QR. Tot i que el gruix es deu a les terceres injeccions entre majors de 60 anys, les primeres i segones dosis han augmentat un 40% en la primera setmana i un 80% en la següent. "Ara sembla que l’evolució tendeix a l’estabilització", apunten des de Salut. Aquest dijous hi ha un 76,9% de la població catalana amb una dosi, un 3,8% més que a l'octubre, quan la mesura va entrar en vigor per a l'oci nocturn.

stats