Societat 16/03/2016

"Hem dedicit doblar els horaris d'atenció": Arrels ajuda a un 12% més de sensesostre el 2015

La Fundació va donar servei a un total de 1.798 persones el passat 2015, i proposa garantir un allotjament estable als sensesostre

Arnau Garcia
3 min
Imatge d'arxiu de dos persones sense sostre

BarcelonaUn 12% més respecte l'any anterior i un 61% més que en fa cinc. La Fundació Arrels va multiplicar els seus esforços per atendre a 1.798 persones sense llar el 2015. El director de l'entitat, Ferran Busquets, atribueix les dades de l'informe anual tant a un augment de les persones que viuen al carrer com de la feina de l'entitat, que "ha doblat" els horaris de feina obrint, també, els matins.

El document posa de manifest que el 73% dels atesos tenien entre 34 i 65 anys, per un 11% que no arribava a aquesta franja d'edat i un 16% que la superava. D'altra banda, 1366 persones van passar per l'espai d'acollida d'Arrels, mentre que l'entitat en va visitar a 550 que dormien al ras i en va poder allotjar a 232.

El "housing first" com a solució

Busquets valora positivament que es parlés dels sense llar en el ple extraordinari sobre la pobresa, que va tenir lloc al Parlament la darrera setmana, però demana "passar de paraules a fets i establir un pressupost". La solució proposada per l'entitat és el "housing fisrt", que consisteix en garantir un allotjament estable per aquelles persones que han cronificat la seva situació al carrer, i a partir de llavors "començar a treballar".

"De res serveix oferir una dutxa, o unes poques nits en un alberg a una persona que porta 10 anys o 15 vivint al carrer", considera el director d'Arrels. Afegeix que, un cop es garanteix un habitatge estable per la persona afectada, el que cal és un equip que "segueixi la seva situació i l'ajudi a recuperar la seva confiança, sovint superar les seves drogodependències" perquè torni a fer vida normal.

"Necessitem elaborar un cens precís"

Moltes persones deixen d'accedir als centres d'atenció per la seva manca d'eficàcia. Aquest és el diagnòstic que fan des d'Arrels per justificar que les dades de l'INE sobre l'accés a aquest servei no aporten una "fotografia real". El director d'aquesta entitat narra que els espais d'allotjament que s'ofereixen suposen una solució parcial: "Els que el fan servir tenen el problema que han de tornar a recopilar mantes, cartrons i tot el material quan tornen al carrer, sovint és pitjor el remei que la malaltia".

Ferran Busquets recorda que el maig del 2015 el Parlament va aprovar per unanimitat fer un recompte de persones en situació d'"infrahabitatge", amb un apartat per a les persones sense llar. Aquest informe hauria de fer-se públic aquest mes, segons explica Busquets que es va comprometre el ple, i compliria una de les principals demandes d'entitats com Arrels.

Alguns municipis com Lleida, ja estan elaborant un cens de persones sense llar, i sortirà publicat a l'abril, però la Fundació remarca la importància de dades a nivell català. De moment, només tenen dades aproximades o anuaris que recullen el nombre de gent atesa, com per exemple, una aplicació en període de proves a través de la qual usuaris particulars poden informar d'aquests casos.

Sensibilització i alerta contra els delictes de l'odi

"Una persona sense llar té una esperança de vida vint anys inferior a la mitja, és vital no afegir-hi més vulneracions de drets". D'aquesta manera, Busquets celebra el que qualifica d'augment de l'alerta pública davant d'atacs que tenen com a víctima persones sense sostre, però crida a ajudar als sense llar perquè s'atreveixin a denunciar aquests casos.

Des d'Arrels, asseguren que ha de desaparèixer de l'imaginari col·lectiu que "agredir un indigent no té conseqüències". A més, l'entitat ja va penjar a la seva pàgina web un conjunt d'arguments per desmuntar els tòpics contra les persones sense sostre que "expliquen aquests delictes malgrat no els justifiquin", segons Busquets.

stats