Societat 14/10/2015

Els plantejaments del cardenal Cañizares sobre l'avortament, Catalunya i l'arribada de refugiats

L'arquebisbe de València va protagonitzar unes polèmiques declaracions el maig de 2009, quan va dir que l'avortament és pitjor que els abusos a menors

Salva Almenar
3 min
El cardenal arquebisbe de València, Antonio Cañizares, durant la conferència pronunciada al Foro Europa Tribuna Mediterránea. / MANUEL BRUQUE / EFE

ValènciaL'arquebisbe de València, Antonio Cañizares, ha tornat avui a ser notícia per unes sorprenents declaracions sobre l'arribada d'immigrants a Europa, en un moment en què s'està vivint una de les pitjors crisis migratòries de refugiats de les darreres dècades. Aquest matí, el cardenal, que havia estat convidat com a conferenciant del Fórum Europa Tribuna Mediterránea, ha alertat que els immigrants i refugiats que estan arribant durant les últimes setmanes a Europa podrien ser "el cavall de Troia dins de les societats europees i en concret de l'espanyola". "Aquesta invasió d'emigrants i de refugiats és tan bona com la pinten?", s'ha preguntat, utilitzant l'expressió en castellà "trigo limpio".

El prelat, lluny dels posicionaments del papa Francesc, qui ha ordenat a l'Església acollir refugiats com els sirians que fugen de la guerra, ha assenyalat que creu que en aquest tema hi ha "més gestos i propaganda" que no pas fets. "No es pot jugar amb la història i la identitat dels pobles", ha insistit, i ha reclamat "lucidesa" per destriar correctament els refugiats acollits, perquè "molt pocs" són perseguits i poden comprometre el futur de les societats occidentals.

Durant la seva ponència, Cañizares també s'ha referit a la situació econòmica dient que cal "reconèixer la recuperació". En aquest sentit, ha assenyalat que no creu que hagi augmentat la pobresa en "les proporcions tan enormes que diuen". "Jo no veig la gent al carrer més que abans i no veig més gent vivint sota un pont", ha dit davant la sorpresa d'una part de l'auditori.

Les d'avui, però, no són les primeres declaracions polèmiques de l'arquebisbe de València, qui ha estat notícia moltes vegades per assumptes que no tenen res a veure amb el seu treball pastoral. Fa tres setmanes, poc abans de les eleccions catalanes del 27 de setembre, Antonio Cañizares va convocar una vigília i una missa "per la unitat d'Espanya". En aquesta oració celebrada el dia 25 a la Catedral de València, el cardenal va assegurar que "Déu vol unitat, malgrat que alguns s’entossudeixin a dir el contrari".

Durant la seva homilia, el cardenal va lamentar que "hi ha gent patint per la unitat d’Espanya" i també va tenir paraules per al llavors president en funcions, Artur Mas, i els partidaris de la independència, els quals va descriure com unes persones "embriagades de poder" i els va responsabilitzar de propiciar una "divisió" que sofrirà "qui no en té culpa".

No era, però, la primera vegada que l'arquebisbe de València parlava de la situació que travessa Catalunya. El passat 2 de setembre, durant la missa d'obertura del curs acadèmic de la Universitat Catòlica de València, Cañizares va fer una crida a la "unitat en aquesta Espanya nostra, que està a punt de trencar-se si veritablement, entre nosaltres, no col·laborem perquè aquesta unitat es restauri i sigui veritablement forta amb un nou teixit social"

L'arquebisbe de València també ha parlat recentment de l'avortament. El 18 de juny, en la presentació de la nova encíclica del Papa 'Laudato si' sobre "ecologia integral", entesa com "les relacions entre éssers humans" i d'aquests "amb la Terra", Antonio Cañizares va afirmar que si els partits polítics que van guanyar les eleccions municipals i autonòmiques al País Valencià –PSPV i Compromís– "defensessin l'ecologia, no estarien a favor de qüestions com l'avortament o la ideologia de gènere".

Molt més polèmiques van ser les seves declaracions de 2009 sobre l'avortament. Quan Antonio Cañizares era prefecte de la Congregació pel Culte Diví i la Disciplina dels Sagraments –càrrec que li va atorgar el papa Benet XVI–, el cardenal valencià va considerar més greu avortar que els abusos a menors. Parlant sobre uns casos d'abusos comesos en escoles catòliques irlandeses, Cañizares va dir el 28 de maig de 2009 que "no és comparable el que hagi pogut passar en uns quants col·legis amb els milions de vides destruïdes per l'avortament".

stats