Societat 18/05/2016

Polèmica a la Rambla pel pla d'eliminar parades i reduir quioscos

La regulació que l'Ajuntament aprovarà aquesta tarda preveu retirar els antics punts de venda d'animals i pendre espai a quioscos de premsa i floristes

Maria Ortega
3 min
¿És possible recuperar la  Rambla per als barcelonins?

BarcelonaAra, sí. La regulació de la Rambla que l'equip d'Ada Colau va congelar en arribar a l'Ajuntament amb l'objectiu d'estudiar-la i sotmetre-la a un nou procés participatiu s'aprovarà, finalment, aquest mes. La comissió d'Urbanisme d'aquesta tarda servirà, previsiblement, per donar la llum verda inicial a un pla que preveu alliberar més espai per als vianants en aquesta artèria sobresaturada i conquerida pels turistes i, per tant, restar-lo de les activitats que ja hi ha. Així, per exemple, es preveu eliminar les antigues parades dels ocellaires ara reconvertides en un poti-poti de botigues d'artesania, regals o gelats. No s'especifica, però, de quina manera es negociarà amb els propietaris d'aquests espais perquè cessin la seva activitat.

El govern municipal deixa clar que la seva presència a la part alta de la Rambla "no respon a l'interès general" i que estudia les fórmules per expulsar-los.També els floristes i, sobretot, els quioscos de premsa patiran modificacions, ja que la mida màxima de les seves parades passarà a estar limitada a 4,4 metres de llarg, força per sota de l'actual.Els quioscos, per exemple, superen de llarg els deu metres.

Els antics ocellaires, tal com va explicar aquest diari, no entren en els plans de l'Ajuntament, però recorden que disposen d'un contracte firmat de l'època de l'alcalde Jordi Hereu -de quan es van reconvertir les parades- que els autoritza a vendre a la Rambla i que, de fet, els va amnistiar, el mandat passat, per la via judicial. I retreuen al nou govern que no se'ls hagi convocat per parlar del tema. "Ho hem sabut tot per la premsa i nosaltres som els primers que hem posat sobre la taula alternatives per canviar l'estètica de les parades o els productes que venem, però no acceptarem que se'ns expulsi sense més", lamenta Xavier Cuenca,secretari del col·lectiu d'antics ocellaires. La seva família té cinc de les 11 parades i assegura que tancar-les suposaria deixar al carrer 45 treballadors -una vuitantena si es compten el conjunt de parades. El govern de Xavier Trias ja va negociar amb els propietaris de les parades la possibilitat que sortissin de la Rambla, però no va arribar a tancar-hi cap acord. I ara els antics ocellaires lamenten que ningú no els hagi comunicat la intenció d'expulsar-los.

Els floristes també se senten atacats pel pla, que fixa que les seves parades passaran a ocupar un màxim de 4,4 metres de llarg, per 2,6 d'ample. Això suposa, com apunta José Moya, president dels floristes, perdre la meitat de l'espai perquè s'hauran de cenyir al que és estrictament la cabina sense les dues escales que col·loquen a banda i banda. "Seguirem perdent vendes", lamenta Moya, que recorda que la prohibició de vendre 'souvenirs' ja va sacsejar, el mandat passat, la seva activitat. Pel que fa als quioscos de premsa, es fixa que n'hi haurà un total de 16 i se'ls limita la mida exactament igual que als punt de venda de flors. Una mesura que, també, els ha agafat per sorpresa i que els suposa perdre més de la meitat de la seva superfície actual. Es mantenen el quiosc del Museu de Cera i les nou cabines de la Once. I, també, les dues parades de Bicing en la seva ubicació actual.

La reforma, a concurs

Quedarà pendent definir l'ordenació especial de les terrasses de la Rambla i convocar el concurs internacional per definir com s'ha de reformar. El document inicial que havien pactat CiU i PSC i que ara Barcelona en Comú ha actualitzat preveia tres possibles alternatives de reforma. Ara es preveu poder licitar el concurs a l'octubre i engegar les obres aquest mateix mandat. L'objectiu, segons el govern, és intentar que els barcelonins reconquereixin la Rambla.

Tres propostes orientatives de reforma de la Rambla

De moment, el pla ja va veure la llum verda del districte de Ciutat Vella amb els suports de BComú, ERC, el PSC i la CUP. La previsió és que la regulació obtingui aquesta tarda els mateixos suports i que per tant, quedi aprovada a l'espera de passar pel ple.

stats