Societat 22/01/2022

Protesta a Barcelona contra l'experiment de Vivotecnia amb cadells de raça beagle

Pacma exigeix l'alliberament dels gossos i reclama al Parc Científic de la UB que trenqui relacions amb la polèmica empresa

Ara
3 min
Gairebé mig miler de persones reclamen a Barcelona la suspensió de l'experiment de la UB amb Vivotecnia i l'alliberament dels cadells

BarcelonaCentenars de persones han protestat aquest dissabte a la plaça Sant Jaume de Barcelona contra l'experiment amb una trentena de cadells de la raça beagle que Vivotecnia volia fer al Parc Científic de Barcelona, de la Universitat de Barcelona (UB), i que tot indica que finalment es farà a la Comunitat de Madrid, on l'empresa té la seu. La concentració, convocada pel Partit Animalista - Pacma, ha exigit que els gossos siguin alliberats immediatament i que no se sacrifiquin perquè puguin ser adoptats. Segons la Guàrdia Urbana, la protesta –amb el lema "Free beagles Vivotecnia"– ha comptat amb la participació de prop de 450 persones.

La polèmica va esclatar dimarts passat, quan les organitzacions en defensa dels animals van denunciar que Vivotecnia volia subministrar a una trentena de gossos un fàrmac antifibròtic per calcular la dosi exacta per posar fi a la vida de la meitat d'ells i, un cop finalitzades les proves, sacrificar tots els animals per dur a terme necròpsies. Els concentrats han exigit al Parc Científic que rescindeixi el contracte amb l'empresa, que té un judici obert per maltractament animal als seus laboratoris després que una investigació de l'ONG Cruelty Free International (CFI) demostrés que a Madrid es feien pràctiques d'extrema crueltat, en molts casos sense anestèsia, i amb evident patiment dels animals. Segons el rectorat de la UB, d'on penja el Parc, es tracta d'una recerca que correspon "a una entitat allotjada al Parc, com tants altres grups i entitats externs a la universitat".

Va ser la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, qui va confirmar que finalment l'experiment es farà a Madrid, i que el govern autonòmic és l'autoritat competent per autoritzar-lo o no. També va afirmar que des de la Generalitat demanaran a Madrid que es compleixin els drets dels animals i que els gossets es posin en adopció un cop acabades les proves, com exigeix la llei. Ara bé, es tracta d'un destí que sembla improbable tenint en compte la metodologia i l'objectiu de l'experiment.

"Allibereu els cadells" 

"Estem reivindicant que s'alliberin els més de trenta beagles que hi ha al laboratori de Vivotecnia i que es trenqui el contracte de la UB amb aquesta empresa", ha afirmat el coordinador del Pacma a Barcelona, Ivan Guijarro. Divendres van demanar per via legal la confiscació dels gossos. Per a aquest coordinador local del partit, és una "vergonya" que una empresa que té un judici obert com Vivotecnia –el mateix Pacma va denunciar-la– continuï obtenint licitacions públiques i tingui permès seguir amb la seva activitat. "Volem que se segueixi mobilitzant tota la societat", ha dit. A més, durant el seu discurs a la plaça Sant Jaume, també s'ha dirigit a la Generalitat i a l'Ajuntament de Barcelona, a qui ha demanat també que actuïn per impedir l'experiment i el sacrifici dels cadells.

Una concentració a Barcelona promoguda pel Pacma exigeix a la universitat que trenqui el contracte amb l'empresa

D'altra banda, Guijarro s'ha mostrat content per la resposta als carrers i creu que la protesta per aquest estudi en concret està marcant un "punt d'inflexió". En aquest sentit, ha afegit que hi ha una revolució "pendent" al món de la ciència que demana trobar alternatives a l'experimentació amb animals. En un comunicat, han recordat que el percentatge de fracàs d'aquest tipus de projectes és del 90% per "qüestions d'incompatibilitat" entre animals i humans.

Durant el transcurs de la mobilització a la plaça Sant Jaume, molts dels assistents han acudit a la concentració amb els seus gossos i se n'han pogut veure sobretot de la raça beagle. Entre els cartells han predominat els missatges contra Vivotecnia i els estudis amb animals als laboratoris i el reclam de l'alliberament dels cadells, com ara "Stop tortura animal", "Allibereu els cadells" o "Ja n'hi ha prou d'experiments amb animals, psicòpates".

stats