Societat 10/06/2020

A presó els cinc joves detinguts pel robatori violent d'un rellotge al Raval

La jutge veu risc de fuga i que cometin nous delictes, i pensa que es podria aplicar un agreujant

Pau Esparch
4 min

BarcelonaPresó per als cinc joves detinguts aquest diumenge pel robatori violent d'un rellotge a la rambla del Raval de Barcelona. Els Mossos els van agafar poc després que haguessin agredit un home, a tres quarts de sis de la tarda, donant-li cops de puny i tirant-lo a terra. Una persona va enregistrar l'assalt i a les imatges, que han generat molt impacte, es podia veure la violència que va utilitzar el grup per robar a la víctima. El jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona, que ha rebut aquest matí els cinc homes, els ha enviat provisionalment a presó sense fiança. La jutge, segons la interlocutòria a la qual ha tingut accés l'ARA, ha pres la decisió perquè veu risc de fuga, perquè quatre dels cinc estan en situació il·legal, i que puguin cometre nous delictes.

Els Mossos han esgotat gairebé les 72 hores per passar a disposició judicial els cinc detinguts, perquè volien presentar al jutjat de guàrdia totes les proves possibles contra ells. Segons la policia, són lladres multireincidents. L'agressió de diumenge va passar quan un home i una dona passejaven per la rambla del Raval. Els cinc joves van envoltar l'home i el van assaltar amb violència per robar-li el rellotge que portava, mentre la seva parella demanava auxili. Quan el grup fugia del lloc de l'agressió, uns agents dels Mossos que eren a prop els van poder detenir. Segons el jutjat, els detinguts van arrencar-li el rellotge però només van aconseguir quedar-se la cadena.

La jutge considera que es tracta d'un robatori amb violència consumat, encara que no es poguessin endur tot l'objecte –perquè no van poder robar l'esfera del rellotge–. No només això, sinó que també pensa que podria aplicar-se un agreujant d'abús de superioritat pel nombre d'atacants. Així, recorda que el delicte de robatori amb violència preveu una pena de presó de fins a cinc anys i que l'agreujant podria augmentar-la, cosa que compleix un dels supòsits per acordar la presó preventiva, que és la mesura que ha demanat la Fiscalia. També afegeix que els indicis del cas són les imatges gravades, "que mostren com els ara detinguts colpegen fins que finalment un d'ells arranca el rellotge".

A les imatges, però, només es veuen quatre dels cinc homes que peguen a la víctima. I el cinquè ha declarat que no participava en el robatori. Tot i això, el jutjat remarca que les imatges mostren com està "just amb els altres quatre i no té sentit que, sense conèixer la resta ni intervenir en la suposada agressió i robatori, s'apropi fins al punt d'estar a l'altura dels altres només per mirar el que passa". Per acabar, la jutge argumenta que amb la presó provisional "es pretén assegurar la presència dels detinguts en el procés" i evitar que marxin, "tenint en compte especialment els fets que se'ls imputen i la pena que la llei preveu". En el cas del que té residència legal, explica que, "al marge dels nombrosos antecedents policials, ja va ser condemnat per un furt comès l'any passat a quatre mesos de presó sense que se li coneguin altres mitjans de vida".

Menys robatoris violents que fa un any

Les últimes setmanes, amb la desescalada, els delictes han tornat a créixer, després que arribessin a mínims amb el confinament, però els Mossos asseguren que encara se situen per sota dels registres del juny del 2019. De fet, Barcelona va superar els 40 robatoris violents al dia l'any passat i la seguretat va ser un motiu de debat, perquè la ciutat també va viure l'estiu amb més homicidis de la dècada i des de l'Ajuntament es va parlar de "crisi". Tot i això, el cap dels Mossos, el comissari en cap Eduard Sallent, ha defensat que ara la situació "s'ha revertit i és totalment diferent".

En una entrevista a Els matins de TV3, Sallent ha reconegut que les imatges de l'agressió de diumenge al Raval "són dures" però que Barcelona "no està ni de molt al nivell d'inseguretat que havia tingut". El cap de la policia catalana ha recordat que l'agost de l'any passat va dir que la ciutat "tenia un problema de seguretat" i que per això es va ampliar la plantilla dels Mossos a Barcelona amb 426 agents més –gairebé tota la promoció del cos que va sortir fa un any–. "Les mesures van funcionar", ha defensat Sallent, que ha afegit que també s'hi va destinar la unitat antidisturbis de la Brigada Mòbil (Brimo) i es va reforçar l'estructura de comandaments policials a la ciutat.

El cap dels Mossos ha remarcat "l'eficàcia" del cos en l'assalt de diumenge per haver detingut "en pocs minuts" els cinc presumptes autors. "És planificació i treball sobre el terreny", ha dit Sallent, que ha explicat que l'augment dels delictes "és proporcional" a l'activitat que es desplega durant la desescalada. Pel que fa a la possibilitat que hi hagi menys turistes aquest estiu, ha pronosticat que això tindrà un impacte en els furts, "que no s'incrementaran tant perquè demanen una actitud de descuit, molt pròpia de quan es fa turisme", i que poden pujar els delictes "dirigits a assegurar el botí o el bé que es vol sostreure". Davant la falta de turistes, Sallent no ha descartat "més pressió" de la delinqüència en la població autòctona.

stats