Societat 29/11/2016

Elias i Rubiralta, a la final de les eleccions a rector de la UB

Joan Elias ha obtingut un 26,03% dels vots, i Màrius Rubiralta, un 25,78%. La segona volta serà aquest dijous

Núria Martínez
2 min
Els set candidats de la UB, durant el debat

BarcelonaMés a prop de saber qui serà el pròxim rector de la Universitat de Barcelona (UB). El catedràtic de matemàtiques Joan Elias i el catedràtic de química orgànica de la Facultat de Farmàcia de la UB, Màrius Rubiralta han passat la primera volta de les eleccions a rector amb el 26,03% i el 25,78% dels vots, respectivament. Ara, el següent pas seran les eleccions entre aquests dos candidats, que se celebraran l'1 de desembre. Llavors se sabrà definitivament qui és el nou rector de la UB. Aquest dilluns només ha votat un 16,10% dels electors: 10.141 persones.

Elias (1956) ha sigut cap d'estudis i degà de la Facultat de Matemàtiques. També ha ocupat càrrecs de vicerector de la universitat i secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC). Al seu torn, Rubiralta (1953) ja té experiència en el govern de la universitat: va ser-ne rector entre 2005 i 2008. No va acabar el mandat perquè es va convertir en el secretari d'estat d'universitats del segon govern de Zapatero.

Els altres candidats han obtingut aquests resultats: el catedràtic de metodologia de les ciències de comportament a la Facultat de Psicologia Joan Guàrdia un 25,65%, el catedràtic de dret processal David Vallespín un 13,8%, el catedràtic d'ètica Norbert Bilbeny un 6,13%, el catedràtic de bioquímica Rafael Franco un 1,36% i el catedràtic de farmàcia clínica i farmacoteràpia Eduardo L. Mariño un 1,26%.

Amb un nombre de candidats fora de l'habitual –mai s'hi havien presentat tantes persones–, aquest dilluns s'ha posat punt final a una campanya diferent de les que la UB està acostumada. El nombre màxim de candidats al qual s'havia arribat fins ara era de 4. Va ser a les darreres eleccions al rectorat, que va guanyar Dídac Ramírez, que es van disputar entre 4 persones.

El vot de les eleccions estava ponderat per sectors de la comunitat universitària, segons els percentatges fixats en l’estatut de la UB: el professorat doctor amb vinculació permanent computa el 51% del total; l’altre personal docent i investigador, el 9%; l’alumnat, el 30%; i el personal d’administració i serveis, el 10%.

stats