Els aspirants al MIR que s'hagin contagiat de covid hauran de fer l'examen l'any que ve

Davant la manca d'alternatives de Sanitat, hi ha veus que alerten que estudiants malalts aniran igualment a fer la prova

ARA
2 min
Els metges interns residents (MIR) durant una protesta per millorar les seves condicions laborals i formatives.

BarcelonaMés de 28.000 persones es presenten aquest dissabte a les proves de formació sanitària especialitzada per optar a les 10.634 places residents de medicina (MIR), infermeria, biologia, farmàcia, psicologia, química i física. La majoria d'aspirants fa almenys un any que es preparen per fer l'examen i per això troben molt injust que tots els que s'han contagiat no puguin tenir una segona oportunitat per fer la prova. Com ja va passar l'any passat, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha dit aquesta setmana que aquests exàmens són "únics" i que, un cop fets les preguntes "es publiquen", així que no és possible fer una segona convocatòria per a aquells que estiguin malalts.

"L'única manera de garantir el sistema és que sigui una prova única", argumenta la ministra. El sindicat CSIF havia sol·licitat al ministeri una altra data per als aspirants del MIR i la resta de proves que no poguessin acudir a examinar-se per causes relacionades amb el covid: "L'equitat en l'accés ha de ser compatible amb la preservació de la salut i la seguretat dels aspirats", va argumentar el sindicat, que va ressaltar que aquest és un dels exàmens més importants de la carrera professional dels estudiants. El govern espanyol, finalment, no ho ha autoritzat, i les proves s'han fet en una única convocatòria aquest dissabte en 28 localitats de l'Estat. Qui estigui contagiat o bé sigui contacte estret i no s'hagi vacunat haurà de fer l'examen d'aquí a un any.

La decisió ha generat crítiques d'estudiants i residents, que consideren que enmig d'una pandèmia s'haurien de donar alternatives per a les persones que no estan en condicions de fer un examen tan important: un any de preparació i jornades maratonianes d'estudi poden resultar inútils si l'aspirant s'ha contagiat o té símptomes de covid. A més, hi ha qui alerta que el risc pot ser majúscul, perquè hi haurà positius que potser aniran igualment a fer la prova per no haver-se d'esperar un any més.

Es dona el cas que en altres convocatòries d'exàmens similars, com oposicions al cos de docents o a diferents estaments de la Generalitat, s'han buscat alternatives: en alguns casos, s'han ajornat les proves, s'ha canviat la data per als infectats o se'ls ha col·locat en una aula diferenciada per evitar contagis.

stats