Salut
Societat Salut 02/02/2024

La Generalitat tindrà veu i vot en la política farmacèutica de l'Estat

Sanitat es compromet a reclassificar les infermeres i els tècnics sanitaris el 2024

3 min
Balcells i García aquest divendres reunits a Madrid.

BarcelonaLa Generalitat tindrà veu i vot en la comissió estatal que decideix el preu dels medicaments. Després d'anys demanant aquesta competència, finalment el ministeri de Sanitat, ara liderat per Mónica García, ha autoritzat el departament de Salut a seure a les reunions de la Comissió Interministerial de Preus dels Medicaments per tenir capacitat de decisió en la negociació el preu dels fàrmacs. L'objectiu últim és que Catalunya tingui influència en els medicaments que es trien i, a la pràctica, en la decisió d'on van destinats. Fins ara, un representant del Govern ja s'asseia en aquesta comissió, però simplement com a observador. El conseller de Salut, Manel Balcells, ha destacat després de reunir-se amb la ministra la importància que "la Generalitat tingui un paper actiu en l'avaluació dels medicaments".

L'objectiu de màxims del departament de Salut és el traspàs de la política farmacèutica. És a dir, que Catalunya tingui la competència per decidir quins fàrmacs es compren i a quin preu. "És una qüestió que no s'ha pogut resoldre", ha lamentat Balcells després de la trobada. Les autoritats sanitàries han arribat, però, a una solució que es queda a mig camí: ara Salut podrà contribuir a marcar la política farmacèutica de l'Estat i els interessos dels hospitals catalans estaran millor representants. Els centres catalans són de referència a l'Estat i sovint necessiten que els tractaments s'incorporin amb celeritat. La Generalitat tindrà ara l'oportunitat d'influir en l'acceleració dels tràmits d'avaluació.

El conseller Balcells i la ministra García s'han reunit aquest divendres al matí a la seu del ministeri de Sanitat, a Madrid. La trobada, en paraules del titular de Salut, ha sigut "profitosa". Entre els compromisos que n'han sortit hi ha la reclassificació de les infermeres i els tècnics sanitaris el 2024. Aquest és un dels principals cavalls de batalla dels sindicats, ja que una pujada de categoria també implica un increment salarial. La Generalitat, però, no té la competència de Funció Pública i només s'havia compromès a portar-lo al ministeri perquè la qüestió es debatés.

Ara, la ministra García s'ha compromès a crear un nou marc laboral per encabir-hi aquesta demanda. N'haurà de parlar, però, amb un altre ministeri, el de Funció Pública, i caldrà fer equilibris interns a la Moncloa. De moment, les vagues que mantenien les infermeres i els tècnics sanitaris des del mes de desembre passat ja han estat desconvocades, tot i que la carpeta de la reclassificació encara continua oberta.

El sindicat d'infermeres, per exemple, va desconvocar la vaga després d'aconseguir millores organitzatives, com ara reconèixer les infermeres com a figures vàlides per fer de cap de torn i de guàrdia, però va renunciar al complement salarial d'entre 400 i 600 euros mensuals que reclamaven mentre el govern espanyol no faci la requalificació de la professió a la categoria funcionarial A1.

Com serà aquesta reclassificació que s'ha compromès a fer ara la Moncloa? "Entenc que afectarà tots els professionals", ha respost Balcells. "Ha de correspondre el nivell A-1 a les infermeres, als tècnics, el B, i als auxiliars, el C-1. Però serà en totes les categories, afectarà tots els professionals, també els metges. Ha d'anar vinculada als crèdits de formació", ha avançat el conseller. Això implicaria, també, la creació de la categoria A-1 plus per als metges. Tot i les incògnites, ha assegurat que García s'ha compromès a desencallar aquesta mesura aquest mateix any.

El meló del finançament

Una altra de les carpetes que s’han obert en la trobada entre Balcells i García és la del finançament del sistema sanitari català. Com ja és tradició, el conseller català ha demanat una millora del finançament i la ministra espanyola ha respost que això s’ha de plantejar en el marc del finançament general de la Generalitat, unes qüestions que es tracten a la Comissió Bilateral. Segons informa Salut, sí que la ministra s’ha obert a fer efectiu avui mateix el pagament del deute del fons de cohesió amb un import de 50 milions d’euros. "Són insuficients, però són recursos nostres, que avui mateix seran abonats", ha afirmat el conseller Balcells. 

stats