Salut

Vistes privilegiades, més llits i urgències reforçades: el nou Hospital del Mar agafa forma

Es preveu posar en marxa fins a tres plantes a l'abril i acabar la remodelació de tot el centre el 2030

3 min
Vista del nou edifici de l'Hospital del Mar amb els pavellons antics abaix a la dreta

BarcelonaFa gairebé dos anys l'Hospital del Mar va engegar un "ambiciós projecte de renovació" que ha de culminar l'any 2030. L'objectiu? Actualitzar les instal·lacions del centre amb una transformació verda i digital i disposar de més capacitat per atendre la ciutadania. El primer edifici està quasi enllestit i, de fet, el servei d'urgències ampliat i la nova unitat d’hospitalització maternoinfantil ja reben pacients. La previsió és que a l'abril entrin en funcionament dues plantes més, cosa que suposarà un increment total de 75 llits que ha d'afavorir l'accés dels malalts. A més, s'han unificat les urgències en un mateix lloc per facilitar el dia a dia dels professionals i poder atendre més persones a la vegada. És, amb tot, el primer pas per posar al dia un hospital que no es renovava des dels Jocs Olímpics i millorar l'atenció que reben els pacients al centre que presideix el litoral barceloní.

"Hem construït un edifici nou a l'hospital amb el centre en funcionament", expliquen amb orgull des de l'Hospital del Mar durant la presentació als mitjans de la nova construcció, que suma 22.500 metres quadrats al centre amb un cost d'uns 150 milions d'euros. D'aquests, 65 milions provenen dels fons Next Generation, motiu pel qual des del centre s'han afanyat per acabar les obres i posar en funcionament el primer dels dos edificis que preveuen construir fins al 2030, ja que les ajudes europees tenen un calendari estricte de finalització. Ara queda pendent la tercera i última fase de les obres, de la qual s'està ultimant el pla funcional.

Lliçons de la pandèmia

L'ampliació de les urgències incorpora, a més, aprenentatges de la pandèmia de covid-19, com un doble circuit d'entrada i sortida que permetria sectoritzar el servei en cas d'emergència sanitària, és a dir, evitar creuar pacients i minimitzar els possibles contagis. "El gran canvi és que les urgències estan integrades", explica la cap del servei, Isabel Cirera, que creu que amb aquesta ampliació l'assistència serà de més qualitat tant per a pacients com per a professionals.

Les urgències pediàtriques ja funcionen a ple rendiment

Pel que fa a la resta de serveis, la posada en marxa es farà gradualment al llarg dels pròxims mesos. Les següents plantes a rebre pacients seran les d’hospitalització de les especialitats mèdiques i quirúrgiques. Posteriorment, entraran en funcionament el nou bloc quirúrgic, una nova àrea de preingrés, el servei d’oftalmologia i les instal·lacions d'anatomia patològica i farmàcia. A més, s’inaugurarà el nou Hospital Evangèlic, amb gairebé 200 llits, que ampliarà la capacitat d’hospitalització intermèdia per a pacients derivats de l’Hospital del Mar.

En col·laboració amb els pacients

El nou edifici s'ha dissenyat tenint en compte també les necessitats dels pacients, que han participat en un procés de cocreació amb els impulsors del projecte. D'acord amb les seves peticions, s'han creat espais "d’intimitat i seguretat" com sales d’espera i de relaxació i també un jardí amb una àrea de jocs per a pacients pediàtrics que s'acabarà aquest 2024. Han habilitat banys per a familiars en totes les plantes, connexió wifi a tot l'edifici i tauletes electròniques a peu de llit. A més, els lavabos de les habitacions compten amb il·lustracions de l'artista Perico Pastor en línia amb l'estratègia per humanitzar els espais sanitaris que segueix l'Hospital del Mar.

L'artista Perico amb una de les seves il·lustracions als banys de l'hospital
stats