¿Què podem fer per reconèixer i evitar un cop de calor?

Beure molta aigua, evitar l'exposició al sol i buscar espais amb aire condicionat ajuda a protegir-se de les altes temperatures

3 min
Ambient a la platja de la Barceloneta en un dia amb pic de calor.

BarcelonaDavant els avisos de pic de calor que es preveuen per a aquesta setmana, infants, gent gran i treballadors que s'exposen al sol haurien de prendre certes precaucions per evitar insolacions, esgotaments i cops de calor que posin en risc la seva vida. La metge internista d'urgències de l'Hospital Clínic de Barcelona Elisenda Gómez-Angelats ha donat alguns consells per identificar les persones més vulnerables i afectades per la calor i per esmorteir l'impacte de l'augment de les temperatures en la seva salut.

Símptomes

Sudoració i set intenses, nàusees i mal de cap

Set intensa, sudoració abundant, mal de cap i nàusees. Aquests són els primers símptomes que es relacionen amb l'esgotament per exposició a les temperatures altes i que poden ser l'avantsala d'un cop de calor. "La sospita que algú pot estar patint per la calor es dona amb una gran diversitat de símptomes, perquè els problemes de termoregulació, quan el cos excedeix els 40 graus centígrads, afecten tot el cos", adverteix Gómez-Angelats. La calor també pot fer que el cor bategui excessivament ràpid (taquicàrdies) i que es respiri de pressa i profundament (hiperventilació), i pot comportar alteracions de l'estat mental, com ara convulsions, deliris o, en el pitjor dels casos, entrar en coma.

En persones grans, amb patologies cardiovasculars o demència, aquests símptomes poden descompensar les seves malalties fins i tot abans que es pugui considerar un cop de calor. Els pot afectar el cervell i fer que caiguin, tremolin o tinguin somnolència; que sentin que els falta l'aire, tinguin la pressió arterial baixa o molt baixa (hipotensió), o que pateixin algun mareig que acabi en pèrdua de consciència (lipotímia).

Consells

Beure aigua, portar roba ampla i esquivar el sol

Per evitar un cop de calor el més important és refrescar-se amb un ventilador, amb aire condicionat o amb un bany d'aigua freda i hidratar-se molt. "Cal beure molta aigua, deixar espais de corrent d'aire a casa i preparar tovalloles mullades per si cal rebaixar la temperatura corporal", diu l'experta. També és important vestir adequadament per protegir la pell exposada (roba ampla i lleugera, de colors clars) i cobrir-se el cap amb un barret, utilitzar ulleres de sol amb protecció de raigs UVA i UVB, i aplicar-se protector solar de manera regular. Evitar l'alcohol també és una bona manera de protegir-se de la calor, ja que actua a l'organisme com un element deshidratador.

L'experta recomana no sortir durant les hores de màxima exposició solar, entre les 12 i les 16 hores, i deixar l'exercici físic (caminar o córrer, per exemple) per a la primera hora del matí o l'última de la tarda, quan les temperatures són més suaus i és més fàcil trobar zones d'ombra. És recomanable abaixar les persianes a les zones de casa on toca el sol per forçar cert aïllament tèrmic. La millor hora per ventilar l'habitatge serà al vespre.

Si el domicili no és una zona segura, caldrà buscar alternatives pròximes, com centres comercials amb fonts de refrigeració potent. En cas que els símptomes no desapareguin, l'experta recomana trucar als serveis d’emergències mèdiques.

Consultes

La gent gran hauria d'anar al metge als primers símptomes

24 o 48 hores després que comenci una onada de calor, les urgències del Clínic comencen a rebre persones amb símptomes compatibles amb un cop de calor incipient. L'any passat els van arribar 12 pacients en condicions extremes. A tot Catalunya van ser 120. "És evident que la població cada vegada està més envellida, cosa que afavoreix l'augment de cops de calor, però el canvi climàtic també ho afavoreix", apunta l'experta. 

Els pacients acostumen a ser persones d'edat avançada o amb dependència, que pateixen malalties cròniques que es descompensen per les altes temperatures i que viuen en ambients perpetuadors de la calor, com ara pisos sense prou ventilació o sense cap sistema de refrigeració. "Arriben desorientats, cauen a terra i necessiten recuperar la temperatura corporal normal per no patir el cop de calor, que pot ser molt greu".

Amb tot, molts arriben pensant que el que els passa és per "la seva malaltia", explica la metgessa. Sovint les persones grans no són capaces de beure aigua per si soles o no s'adonen que tenen set. Tot i que la majoria reben l'alta al cap d'unes hores, algunes poden quedar-se ingressats uns dies fins que s'estabilitzen.

stats