Meteo 22/06/2019

Què és una onada de calor i com s'adverteix la població?

Les onades de calor cada cop seran més recurrents a casa nostra durant els pròxims estius

Marc Gassó
2 min
Albada d'aquest matí des de Deltebre / AGUSTÍ DESCARREGA

BARCELONASegons Marc Prohom, doctor en geografia i cap de l'àrea de climatologia del Servei Meteorològic de Catalunya, el terme 'onada de calor' es defineix de manera simple com un període prolongat amb una calor excessiva que se situa clarament per sobre de la mitjana climàtica.

Quan podem parlar d'onada de calor?

Partint d'aquesta premissa, s'estableix un llindar a partir del qual una temperatura es considera excessiva, però només serà onada de calor si el període temporal, el qual no està definit de manera universal, s'allarga uns quants dies. La Organització Meteorològica Mundial (OMM) estableix unes recomanacions per fer-ne el càlcul, però no estableix una metodologia única.

Com s'adverteix la població?

Cada organització territorial adjudica els seus llindars d'avís per episodi d'onada de calor en cada zona del territori. En el cas de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) es basa en tres llindars termomètrics fixos: avís groc, taronja o vermell. S'activen segons la superació d'un valor establert de temperatura màxima segons l'indret. Per damunt dels valors entre 34 ºC i 38 ºC segons l'indret –sigui més costaner o més d'interior– en groc, entre 36 ºC i 40 ºC en taronja i, episodis amb temperatures superiors, ja entrarien en avís extrem o vermell. D'altres, una mica més complexos, com és el cas del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), la temperatura màxima ha d'excedir el percentil estadístic del 98% i posteriorment s'estableixen diferents avisos de perill de l'1 al 6 segons la probabilitat que se superi aquest percentil.

La dificultat de trobar un indicador universal d'onada de calor es troba en el fet que tenim una diversitat climàtica molt accentuada. El que per a un indret és un valor extrem, com poden ser 36 ºC a la costa, per a un altre no ho és –36 ºC a ponent–. Prohom diu que, "a fi de resoldre aquest problema, el Servei Meteorològic de Catalunya ha optat per un criteri més aplicat i pràctic que relaciona la temperatura excessiva amb les conseqüències que té sobre la salut". Comparant el nombre de defuncions i els períodes de calor elevada es va poder determinar que si durant tres dies consecutius se superava el percentil 98, el nombre de defuncions es disparava. Seguint aquest criteri, s'han pogut determinar valors termomètrics per a cada municipi.

Si escollim les quatre capitals catalanes, el llindar del percentil 98 que activa les alertes d'onada de calor a les ciutats de Tarragona i Barcelona és de temperatura màxima igual o superior a 33,8 ºC durant tres dies seguits, de 37,0 ºC a Girona i de 38,1 ºC a la ciutat de Lleida. Partint d'aquestes temperatures màximes, veurem quines de les diferents ciutats i altres observatoris del país acaben superant aquest percentil durant tres o més dies. Segons els models meteorològics, sembla que les comarques de ponent són les que tenen més probabilitats de superar aquests registres. Durant els pròxims dies us anirem fent balanç de com evoluciona la situació.

stats