Societat 19/07/2020

Els jutges avalen les restriccions per frenar el covid-19 a Sant Feliu de Llobregat, Figueres i Vilafant

Les mesures entraran en vigor previsiblement aquest dilluns un cop s'hagin publicat al DOGC

Pau Esparch
2 min
Turistes i una terrassa amb diverses persones amb mascareta aquest dissabte a Figueres

BarcelonaEls jutges de guàrdia han avalat aplicar restriccions per frenar el covid-19 a Sant Feliu de Llobregat, Figueres i Vilafant, com havia demanat el Govern. El Procicat ha aprovat estendre als tres municipis les mateixes mesures que van entrar en vigor aquest dissabte a Barcelona, dotze ciutats més de l'àrea metropolitana i alguns municipis del Segrià i la Noguera. Per tant, es recomana evitar sortir de casa si no és imprescindible, es prohibeixen les trobades de més de 10 persones, es limita l'aforament als bars i restaurants al 50%, s'han de tancar els teatres, cinemes, locals d'oci nocturn i gimnasos, es prohibeixen les visites a les residències de gent gran i es recomana que els centres comercials controlin l'accés. Les mesures, que els jutges han ratificat de forma íntegra per un termini de 15 dies, ja seran efectives previsiblement aquest dilluns un cop s'hagin publicat al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC).

Tot i que la Fiscalia, com ha fet en els casos on s'apliquen les restriccions, s'oposava a fixar un límit de 10 persones en les trobades, els jutges de guàrdia de Girona i Barcelona han acceptat les restriccions de la Generalitat. Segons el jutjat d'instrucció número 4 de Girona, "resulta evident l'increment de casos de covid-19 els últims dies a les zones [Figueres i Vilafant] on es pretenen implantar les mesures". Sobre els grups d'un màxim de 10 persones, el magistrat ha argumentat que "la limitació de l'exercici del dret de reunió" busca reduir "l'impacte" que pugui tenir la propagació del coronavirus en la salut i el dret a la vida de les persones. El jutge ha recordat que s'han detectat uns rebrots "d'imprevisibles conseqüències" que poden tenir un efecte "devastador". Per això ha qualificat de "proporcional" la limitació de les trobades.

Pel que fa al jutjat d'instrucció número 3 de Barcelona, ha valorat que Sant Feliu de Llobregat, que forma part de l'àrea metropolitana de Barcelona, és limítrof amb altres municipis on ja s'han pres mesures. "S'ha detectat els últims dies un increment exponencial de la taxa d'incidència de casos diagnosticats que, no podent-se associar a brots específics, indiquen una transmissió comunitària del virus", ha afegit. Sobre els grups d'un màxim de 10 persones, el jutge ha considerat que "conflueix amb la justificació de la declaració de l'estat d'alarma". "La limitació extrema dels contactes i de les activitats de grups són les úniques que s'han vist eficaces per limitar els efectes d'una pandèmia de dimensions desconegudes", ha conclòs.

Document per aclarir dubtes

La decisió d'ampliar les restriccions a més municipis ha arribat després que Sant Feliu de Llobregat hagués demanat al Govern que l'inclogués en les localitats de l'àrea metropolitana afectades per les restriccions del covid-19. Figueres ja havia endurit des de divendres les mesures de seguretat, com tancar els parcs infantils i públics, davant l'augment de contagis a la ciutat. Pel que fa a Vilafant, és una localitat limítrofa amb la capital de l'Alt Empordà. Sobre les mesures, la Generalitat ha fet arribar aquesta tarda un document als ajuntaments on s'apliquen per aclarir els dubtes de les recomanacions i les prohibicions. Són 25 preguntes i respostes que es poden consultar en el següent enllaç.

stats