Prevenció d'incendis

Com puc evitar un incendi a casa?

La cuina, les sobrecàrregues elèctriques i les bateries dels patinets són les principals fonts de perill

4 min
Incendi d'aquest estiu en un edifici al carrer Quevedo de Badalona.

BarcelonaL'incendi en un pis de la Vila Joiosa (Marina Baixa) per una sobrecàrrega en un endoll en què va morir una família i el tràgic foc al barri de Campanar de la ciutat de València, que va provocar la mort de deu persones, han posat en el punt de mira els incendis domèstics. El 2023, els Bombers de la Generalitat de Catalunya van fer 5.345 actuacions en incendis en habitatges, més de 400 que l'any anterior. Què podem fer, doncs, per prevenir aquest tipus de foc? Fem un repàs dels elements més importants a tenir en compte.

Quines són les principals fonts de perill?

La cuina és l'escenari on es produeixen més incendis al llarg de l'any. "Un dels accidents més freqüents és que s'inflami una paella o una fregidora amb oli", explica el cap del servei de prevenció dels Bombers de la Generalitat, el sotsinspector Carles Noguera. "El foc es pot estendre ràpidament per un drap que hi hagi a prop, una ampolla d'oli o un element de plàstic", afegeix. És per això que la recomanació és clara: hem d'evitar distraccions quan cuinem. "Quan tenim coses a la cuina, hem d'estar per elles", insisteix. A més, apunta que si el foc comença a la fregidora, cal frenar l'instint i no llançar-hi aigua per intentar apagar-lo. "Ens esquitxaria de manera molt important. S'ha de cobrir amb una tapa metàl·lica o un drap humit", diu. Si crema una paperera, en canvi, sí que s'hi pot tirar aigua, o fer servir un extintor, que també serveix per a altres superfícies. Noguera també recomana netejar freqüentment –un cop al mes, per exemple– els filtres de la campana.

Una altra font d'incendis domèstics –especialment durant la temporada d'hivern– són els aparells de calefacció mòbil, com les estufes de butà. "Hem de vigilar no orientar aquests aparells cap a elements combustibles tèxtils, per exemple les cortines o el sofà", assenyala el cap de prevenció d'incendis. I subratlla una altra de les principals causes dels focs a casa: les sobrecàrregues elèctriques. "Hem d'evitar en la mesura del possible utilitzar el lladre, sobretot si hi connectem elements que consumeixen molta electricitat, com estufes i radiadors", adverteix. En aquest sentit, la doctora Pascale Vacca, investigadora del Centre d'Estudis del Risc Tecnològic i enginyera de seguretat contra incendis, recomana carregar els aparells elèctrics "quan s'és a casa" i "desendollar-los en marxar".

Vacca també destaca les bateries dels patinets o bicicletes elèctriques –que acostumem a carregar al vespre o a la nit– com a focus crític a tenir en compte. "És molt probable que aquestes bateries tinguin un defecte, per exemple, per cops, o per aigua. Poden provocar un incendi fàcilment". Indica que el millor és carregar-los a l'exterior (per exemple, al balcó), o, en cas que no sigui possible, en una habitació tancada. "Si estic carregant aquest vehicle al costat de la porta de casa i comença a cremar, no podré sortir", avisa Noguera, que confirma que han notat "un increment d'incendis amb aquesta causa". De fet, segons els càlculs dels Bombers, cada deu dies es crema un patinet elèctric a Catalunya.

Com podem fer que casa nostra sigui més segura?

Tant Vacca com Noguera subratllen la mateixa mesura de prevenció fonamental: instal·lar un detector de fum. És un aparell que es pot comprar a qualsevol ferreteria o botiga de bricolatge, i emet un xiulet estrident perquè els residents es despertin i siguin conscients que hi ha fum. No avisa, però, els bombers ni el servei d'emergència. "Costa molt poc, al voltant de 15 euros, i no requereix instal·lació per part de cap lampista, sinó que ho pots fer tu mateix", diu la investigadora. Per a Noguera, aquesta "pot ser la diferència entre despertar-nos o no". El cap de prevenció dels Bombers també recomana comprar una manta ignífuga, que aguanta altes temperatures, per cobrir un foc petit en gairebé tots els contextos i explica que cada edifici hauria de tenir, com a mínim, un extintor per planta. Ara bé, avisa que aquests són elements de "primeríssima intervenció", és a dir, no són una eina que permeti actuar davant d'un foc desenvolupat.

Com hem d'actuar davant d'un incendi?

"El principal risc per a la seguretat sempre és el fum; l'objectiu, doncs, és evitar que s'escampi. La manera més segura de fer-ho és tancar totes les portes i finestres de casa", diu Noguera. Això també inclou –si n'hi ha– la porta que connecta l'escala de veïns amb el pàrquing. "No fer-ho seria equivalent a pujar en un cotxe sense cinturó de seguretat ni airbag", conclou. Com a mesura de prevenció, Vacca també aconsella "tancar totes les portes quan vas a dormir".

Després de tancar totes les portes i finestres, cal baixar al carrer i avisar el 112. S'ha d'actuar de la mateixa manera si l'incendi té lloc en un altre pis del bloc, excepte si en obrir la porta de casa l'escala està plena de fum. "Aleshores has de fer el que l'instint et diria que no fessis. Tanca la porta i les finestres i queda't a casa. Tot i que no estaràs segur, estaràs tranquil", assegura el cap del servei de prevenció dels Bombers. "I avisa el 112. Mai has de pensar que algú ja ho ha fet", adverteix.

stats