Societat 05/11/2014

Teresa Romero, un mes de combat contra l'Ebola

L'auxiliar d'infermeria rep després d'un mes després ingressada a l'Hospital Carlos III de Madrid

Elisabet Escriche
2 min

BarcelonaDesprés de 31 dies d'ingrés i combat contra l'Ebola, l'auxiliar d'infermeria Teresa Romero ha rebut l'alta totalment lliure del virus. La lluita de Romero contra la malaltia ha estat llarga i dura, i en nombroses ocasions els metges han temut per la seva vida.

6 d'octubre: La ministra de Sanitat, Ana Mato, comunica que l'auxiliar d'infermeria Teresa Romero té l'Ebola. Romero havia atès els dos religiosos repatriats des de Libèria i Sierra Leone que van ser aïllats a l’Hospital Carlos III de Madrid i que finalment van morir. Era la primera infecció secundària que es produïa fora de l’Àfrica.

9 d'octubre: L'estat de salut de Romero empitjora i es tem per la seva vida. El conseller de Sanitat de la Comunitat de Madrid, Javier Rodríguez, assegura que està en una situació “molt crítica”. El germà també va comunicar als mitjans de comunicació –visiblement commocionat quan sortia de l’Hospital Carlos III– que l’evolució no era bona. Els metges li havien demanat que acudís al centre hospitalari per disposar de tota la informació.

15 d'octubre: Millora l'estat de salut de l'auxiliar d'infermeria. La que era portaveu de la família, Teresa Mesa, anuncia que continua greu però estable i amb alguns senyals de millora: s’aixeca, pren líquids i parla durant 10 minuts, per primer cop des que està ingressada, amb el seu marit, que també està aïllat a l’hospital.

21 d'octubre: L'equip mèdic que atén Romero comunica que l'auxiliar d'infermeria supera l'Ebola. Les paraules que va utilitzar el cap de la unitat de malalties infeccioses de l’Hospital Carlos III de Madrid, José Ramón Arribas, van ser: “Es compleixen els criteris de curació determinats per l’Organització Mundial de la Salut”. La pacient torna a donar negatiu en la quarta anàlisi consecutiva que se li fa, cosa que vol dir que ja no hi ha presència del virus a la sang.

22 d'octubre: El cap de la unitat de malalties infeccioses del Carlos III, José Ramon Arribas, comunica que Romero seguirà aïllada fins que les analítiques demostrin que no queda cap rastre del virus de l’Ebola en els seus fluids corporals. Tot i que les quatre últimes analítiques deixaven clar que havia superat la infecció, els metges consideraven que encara quedaven traces de la malaltia.

1 de novembre: L'equip mèdic decideix traslladar Romero a planta després que les últimes anàlisis hagin confirmat que no queden signes del virus en els seus fluids corporals.

2 de novembre: No es confirma quan sortirà de l'hospital però el germà de Romero afirma que l'auxiliar "està perfecta" i "molt bé" després del seu trasllat a planta. "Ara li toca recuperar-se", afegeix.

5 de novembre: Totalment lliure del virus, l'auxiliar d'infermeria rep l'alta després de 31 dies d'ingrés.

stats