Tornen els francesos a l’Alt Empordà: “Gairebé no hi ha controls”

La comarca espera recuperar tota la clientela veïna a partir de dilluns gràcies al certificat digital de la UE

4 min
Molts francesos aprofiten que hi ha pocs controls a la frontera per tornar a comprar a la Jonquera, on els preus del tabac i les begudes alcòholiques són més baixos

El Pertús / La JonqueraEn Christofer i en Noel són dos veïns de França que han aprofitat el diumenge al matí per anar a un dels centres comercials de la Jonquera a comprar tabac, begudes alcohòliques i alguna cosa de menjar. Des del 30 de març és obligatori mostrar una PCR negativa per creuar la frontera, i només n’estaven exempts els treballadors transfronterers, els transportistes i els veïns de les poblacions que estan a 30 km de la línia imaginària. No obstant això, a la pràctica, el cert és que francesos i espanyols poden creuar a banda i banda sense que els demanin res. “Nosaltres fa dues setmanes que tornem a venir. Ens van dir que es podia passar encara que no tinguis PCR, perquè ningú ho controla”, expliquen els dos amics.

L’experiència dels dos homes es repeteix entre la població que prové del país veí i que està comprant a la Jonquera. La Janine i la seva família asseguren que tenen una PCR negativa, però que tampoc els l’ha demanat ningú: “Res de res, ni a la banda francesa ni a l’espanyola t’ho demanen”. Els botiguers de la zona, com en Marc, que treballa en una òptica, o la Júlia, que és dependenta en una botiga de roba, també certifiquen que fa un parell de setmanes que han notat un augment de clients de l’altra banda de la frontera. “Alguns ens diuen que no hi ha controls i que es pot passar, i d’altres et diuen que porten la PCR perquè allà [a França] el govern els paga una prova a la setmana i el resultat et val durant 72 hores”. 

Tot i l’augment de visitants francesos que han notat en les dues últimes setmanes, tots els botiguers consultats lamenten que ni de lluny hi ha el volum de clients de l’època precovid. De fet, les restriccions a la frontera a qui més han beneficiat ha sigut als comerços de la part espanyola del Pertús: fa mesos que cada dia tenen cues perquè allà el preu del tabac i de les begudes és més barat, i no els cal sortir del seu país per comprar allà. “Ho hem notat moltíssim. Abans la majoria anava a la Jonquera o a Figueres, però des que van tancar la frontera, han crescut moltíssim les vendes. A nosaltres ens ha anat molt bé, mira tota la gent que tenim”, admet un dels dependents d’un estanc, assenyalant la cua que hi ha i que fa la volta al carrer.  

Pocs controls policials

Aquest diumenge a primera hora del matí, a les antigues cabines de la N-II al Pertús només hi havia presència policial a la banda francesa: un cotxe i 4 agents controlaven el pas de vehicles, però només en paraven algun de tant en tant per demanar-li la documentació. Tant a Espanya com a França la normativa permet als ciutadans que viuen a 30 km de la frontera creuar sense mostrar cap prova, però un dels agents de la Policia Nacional francesa ha indicat que si els ciutadans venen des de Girona o des de Perpinyà “no cal que portin PCR”, malgrat que la capital gironina és a 60 km. “Sabem que és a més de 30 km, hi ha una mica de laxitud”, reconeix el policia francès.

Pel que fa a la banda espanyola, els primers agents de la Policia Nacional no han arribat fins a dos quarts d’una, i no per controlar si els ciutadans tenien una PCR, sinó per fer “un altre tipus de control”, segons ha assenyalat un dels agents, que ha negat que es necessités cap prova negativa per entrar a l’Estat. “Està vostè mal informada, per entrar a Espanya no es necessita cap PCR, és només per anar a França, però per entrar aquí no necessites res”. De fet, els agents espanyols deixaven creuar tots els vehicles sense comprovar documentació ni si duien PCR, i només han parat un cotxe on anaven quatre joves. Després de revisar-los el vehicle i demanar-los els carnets d’identitat, els han deixat continuar el trajecte. 

Tampoc a l’autopista AP-7 hi havia cap control: a la sortida de la Jonquera, no hi havia presencia policial a cap de les dues bandes; i a la sortida del Voló hi havia dos agents francesos, però només paraven alguns vehicles de manera aleatòria. 

Els comerços i els restauradors de l’Alt Empordà admeten que el relaxament en els controls de la frontera els ha beneficiat: l’arribada de francesos les últimes setmanes ha suposat un glop d’aire fresc, després de mesos amb les vendes sota mínims. A més, tots celebren que a partir del dilluns es podrà creuar només amb el certificat digital emès per un estat de la Unió Europea que acrediti que, o bé la persona està vacunada, o ha passat el covid o ha donat negatiu a un test d'antígens o PCR.

"Esperem que a partir de la setmana vinent comencem a recuperar els números del 2019. Si no, molts haurem de tancar perquè no podem estar més temps sense el client francès", assenyala en Florenci, propietari d'un restaurant de la Jonquera, que posa veu a l'esperança que tenen la majoria d'establiments de la zona.

stats