Trànsit obrirà un carril addicional a l'AP-7 els diumenges

També es prohibirà circular als camions de gran tonatge entre les 17 h i les 22 h i s'habilitarà un carril segregat per als petits

ARA
2 min
El peatge de la Roca després d'aixecar barreres

BarcelonaLa fi dels peatges ha multiplicat el volum de trànsit a l'autopista AP-7. El cap de setmana passat les habituals cues del diumenge a la tarda per la tornada de vehicles cap a l'àrea metropolitana es van convertir en quilomètriques. Per intentar reduir la saturació de la via, el Servei Català de Trànsit (SCT) ha anunciat noves mesures: els diumenges de setembre s'habilitarà un carril addicional entre Sant Celoni i la Roca del Vallès, en sentit sud, i entre Vilafranca del Penedès i Martorell, en sentit nord. També es prohibirà la circulació dels camions de gran tonatge (més de 7,5 tones) entre les cinc de la tarda i les deu del vespre i s'habilitarà un carril segregat a la dreta per als petits, que tindran prohibit fer avançaments.

El director del SCT, Ramon Lamiel, ha demanat celeritat al govern espanyol a l'hora de retirar l'estructura dels peatges, ja que considera que contribueixen als embussos. Ara, els vehicles han de reduir la velocitat fins als 30 km/h per travessar les barreres aixecades. "El manteniment de l'estructura suposa un obstacle al mig de la via, que fa que la reducció de la velocitat provoqui sempre problemes de trànsit", ha insistit Lamiel, que ha recordat que el departament de Territori sí que ha començat les obres de desmantellament de les cabines a les autopistes C-32 nord i C-33. "No coneixem la previsió del ministeri de Transports sobre el desmantellament dels peatges i necessitem tenir-la".

El ministeri sí que ha acceptat de moment la petició del Govern per aixecar més barreres als antics peatges. El cap de setmana passat -el primer sense peatges- les cabines estaven buides, però alguns dels peatges tenien la barrera abaixada i els vehicles es concentraven per la resta. La previsió és que aquest cap de setmana hi hagi onze vials oberts a la Roca i vuit a Martorell. Per facilitar que els conductors redueixin la velocitat de manera progressiva i aconseguir més fluïdesa, Trànsit també inclourà aquesta recomanació als panells de l'autopista. A peu de carretera també se senyalitzarà la necessitat de reduir la velocitat de manera esglaonada.

Recuperació de la mobilitat

Segons Trànsit, en les últimes setmanes s'ha recuperat la mobilitat de l'any 2019, després del descens de vehicles a les carreteres i autopistes durant l'any i mig de restriccions per la pandèmia. Tot i així, el volum de vehicles que actualment circulen per la xarxa viària catalana encara és un 3% inferior al que es registrava durant el setembre de fa dos anys. De cara al pròxim cap de setmana, coincidint amb la Diada, el SCT calcula que uns 425.000 vehicles sortiran des de l'àrea metropolitana entre divendres a la tarda i dissabte al migdia. Pel que fa a la tornada, es preveu que diumenge es mobilitzin uns 265.000 vehicles.

stats