Interior veu “diferents” les cues del segon diumenge sense peatges

Elena vol que l’Estat adjudiqui d’urgència la retirada de les estructures

ARA
2 min
Vehicles abans d’arribar ahir al peatge de Martorell de l’AP-7.

BarcelonaEl segon diumenge sense peatges va tornar a deixar llargues cues a l’AP-7, on hi va haver fins a 20 quilòmetres de retencions. Però el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha considerat que els dos caps de setmana han sigut “notablement diferents”. En aquest segon diumenge es van aplicar les mesures que el Servei Català de Trànsit (SCT) va idear, com ara prohibir la circulació de camions i obrir carrils addicionals per les aglomeracions causades per la fi dels peatges, malgrat que no es van evitar les cues. Tot i això, Elena ha atribuït les retencions d’aquest diumenge a dos accidents i a la pluja.

En una entrevista a La 2 i Ràdio 4, Elena ha explicat que aquest cap de setmana el ministeri de Transports i la concessionària han obert uns 10 carrils al peatge de la Roca, mentre que el cap de setmana anterior només van ser tres o quatre. Pel que fa a les cues, el conseller ha dit que els dos accidents es van sumar a una incidència per la instal·lació del carril alternatiu a l’AP-7 fins a la Roca, en què van haver d’aturar el muntatge per una pluja “molt potent”. Segons Elena, “a partir de les 9” del vespre les aglomeracions van anar a la baixa, mentre que el diumenge anterior van durar “fins a les 12” de la nit.

El director del SCT, Ramon Lamiel, també ha fet una valoració “positiva” a TV3 i Catalunya Ràdio de les mesures per evitar les cues. Lamiel ha afirmat que els canvis “han funcionat”, motiu pel qual es preveu mantenir-los tots els caps de setmana d’aquest setembre. Elena també ha apuntat que en aquest segon diumenge sense peatges “hi ha hagut menys retencions” que en el cap de setmana de fa dos anys -l’any passat no s’agafa de referència pels canvis en la mobilitat pel covid-. Segons les dades del SCT, ahir van passar 96.627 vehicles pel peatge de la Roca, un 2% menys que el primer diumenge sense peatges. Comparat amb el 2019, van ser un 23% menys de vehicles.

El “problema” de treure els peatges

De moment Elena no ha anunciat noves mesures per al pròxim cap de setmana, tot i que ha aprofitat per demanar a l’Estat que adjudiqui d’urgència la retirada de les estructures dels peatges. El conseller ha assegurat que la resposta que ha donat el ministeri no l’ha acabat de “convèncer” perquè encara no ha iniciat l’adjudicació per treure els peatges: “Aquest és el problema. Això s’acabava l’1 de setembre”, ha recordat sobre la fi de la concessió. Segons Elena, el govern espanyol havia de fer l’adjudicació per retirar les estructures “molt abans”.

El conseller ha posat d’exemple que la Generalitat ja havia adjudicat la retirada del peatge de la C-32 nord, que s’ha començat a treure. Elena també ha reclamat a l’Estat que prioritzi la retirada als carrils centrals dels peatges perquè els conductors puguin circular per l’autopista sense haver de passar de 120 km/h a 30 km/h, que és el que ara “provoca les aglomeracions”.

stats