Societat 18/11/2014

El pacte entre Trias i Collboni per aprovar els pressupostos, una possibilitat "remota"

Fonts socialistes asseguren que l'anunci de Santi Vila a l'ARA sobre la congelació de les tarifes del transport públic va "torpedinar" les negociacions

Núria Martínez
2 min
El PSC negociarà els pressupostos si s’abaixa el preu del transport

BarcelonaDivendres passat, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va anunciar en una entrevista a l'ARA que els preus del transport públic no s'encariran aquest 2015. Vila va expressar que els ciutadans no han de témer un nou encariment dels bitllets del metro i l'autobús arreu de Catalunya, així com tampoc dels títols de Rodalies i Regionals.

L'anunci del conseller es va produir en mig de les negociacions entre CiU i PSC per a l'aprovació dels pressupostos de Barcelona del 2015, els últims d'aquest mandat municipal. A finals d'octubre, l'alcaldable del PSC, Jaume Collboni, va oferir un pacte al govern en favor de l'aprovació dels comptes. Va prometre l'abstensió del seu grup si es rebaixaven les tarifes del transport públic, entre altres condicions. També demanaven l'extensió del dret a l'educació de 0 als 3 anys i augmentar els recursos destinats a ocupats de llarga durada. El govern de Trias va valorar positivament la mà estesa del PSC. Tant és així que el projecte de pressupostos que van presentar a principis de novembre incloïa tres titulars semblants als que exigia el PSC. Els comptes preveien incrementar la dotació per a la xarxa de transport públic metropolità (16 milions d'euros), entre altres mesures. Pel PSC la proposta era "insuficient".

Fins divendres passat –dia en què Vila va anunciar la congelació– les negociacions seguien un bon rumb. Tot i que aquest matí Collboni ha expressat que "sempre hi ha la possibilitat" de sortir de la via morta, fonts socialistes han explicat a aquest diari que el pacte "és una possibilitat remota". "L'anunci de Santi Vila ha torpedinat les negociacions", han expressat i han afegit que ara el "preu de l'acord és molt més alt". Collboni creu que l'anunci de la congelació no s'hauria produït si el PSC no hagués exigit la rebaixa com a condició per a l'aprovació. Les mateixes fonts lamenten que el PSC estava duent a terme "una negociació seriosa" i expressen amb ironia que a partir d'ara no saben si han de negociar amb Trias o amb el conseller.

Per part seva, fonts del govern municipal asseguren que s'estan produint negociacions "discretes" i afegeixen que "s'estan treballant" les propostes. El soci habitual de la legislatura del govern de Trias –el PP– ja va votar en contra de l'aprovació inicial dels pressupostos a la comissió extraordinària d'economia. Si el govern no arriba a cap acord amb el PSC els pressupostos s'hauran de prorrogar.

stats