ECONOMIA
Economia 11/07/2011

La UE, preocupada ara pel deute d'Itàlia

Van Rompuy reuneix els líders econòmics de la Unió Europea per desencallar el rescat grec i per analitzar la situació italiana

Redacció
2 min
El president del Consell Europeu, Herman Van Rompuy, ha convocat per a aquest matí una reunió de la cúpula de la Comissió Europea, el BCE i l'Eurogrup.

Brussel·lesReunió clau aquest matí a Brussel·les per analitzar la situació esconòmica de la UE. La trobada la va convocar ahir a la tarda el president del Consell Europeu, Herman van Rompuy. Hi estan convocats el president del Banc Central Europeu, Jean-Claude Trichet, el comissari europeu d'Afers Econòmics, Olli Rehn, el primer ministre luxemburguès i president de l'Eurogrup, Jean-Claude Juncker, i també un representant del consell del Tresor d'Itàlia.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons la Comissió, es tracta d'una "reunió habitual" entre Van Rompuy i Barroso ampliada a "altres actors rellevants". Van Rompuy i Barroso es reuneixen tots els dilluns, han recordat altres fonts, i en aquesta ocasió la invitació ha estat "estesa a altres actors", com s'ha fet en ocasions anteriors. El fet que hi sigui present un membre del Tresor italià és merament una "coincidència", han remarcat.

Itàlia es troba en el punt de mira de les agències de qualificació de riscos. Standard & Poor 's i Moody' s han advertit al govern de Silvio Berlusconi d'una possible rebaixa en la seva nota creditícia davant la debilitat del creixement de l'economia i l'alt nivell d'endeutament, per sobre del 120% del PIB.

L'Estat italià és el segon més endeutat de la UE, només superat per Grècia. En l'última sessió de cotització, els temors dels inversors davant uns possibles mals resultats de la banca italiana a les noves proves de solvència europees i la incertesa per la polèmica que envolta el ministre d'Economia d'Itàlia, Giulio Tremonti, van motivar la caiguda de la borsa de Milà i la prima de risc del deute públic italiana va tornar a marcar rècords. Divendres passat, el primer ministre Berlusconi, va criticar durament el seu propi ministre d'Economia el mateix dia que va anunciar que no es presentarà a la reelecció.

El rescat grec

A banda de la reunió del matí, a la tarda, l'Eurogrup, el conjunt dels ministres d'Economia de països de l'euro, es reunirà per tractar el segon rescat grec i la crisi del deute a la zona euro. Als ministres se'ls afegiran demà els seus homòlegs de la resta de països de la UE que no comparteixen la moneda única.

El principal punt de discussió serà la participació privada en el segon rescat de Grècia. Amb l'aprovació del Parlament grec de noves retallades la setmana passada, els ministres d'Economia de la zona euro van abonar un nou tram del primer rescat, però no van tancar les condicions del segon paquet d'ajuda, que rondarà els cent mil milions d'euros.

La proposta francesa passa perquè durant tres anys la banca reinverteixi en títols grecs el 70% dels diners obtinguts gràcies a la inversió en bons d'aquest país. Però la concreció de les condicions del rescat es troba aturada.

stats