Mèdia 27/11/2015

Un article sobre ultres al futbol guanya el premi Ramon Barnils

El grup restitueix set anys després el seu guardó de periodisme d’investigació

i
àlex Gutiérrez
3 min
Els tres autors del reportatge en el moment de recollir el premi, dotat amb 1.200 euros.

BarcelonaEl periodisme d’investigació torna a tenir premi i, de propina, també una gala. L’Antiga Fàbrica Estrella Damm de Barcelona va acollir ahir el lliurament dels guardons per a reportatges d’investigació que ha impulsat el Grup de Periodistes Ramon Barnils. No era només una entrega de premis: l’acte va servir per establir un punt de trobada de reporters dels Països Catalans amb la voluntat de convertir-lo en una cita anual per intercanviar impressions sobre la marxa del periodisme i els seus mitjans.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Els guanyadors del premi van ser Sandra Vicente, Gabriel Ubieto i Alba Crespo, amb un treball sobre els ultres dels equip de futbol de la lliga espanyola. El treball, titulat Els ultres prenen partit, rebrà 1.200 euros de premi i es publicarà pròximament a l’ARA, que és col·laborador de la iniciativa. Els organitzadors preveien un accèssit especial per a la categoria d’articles escrits per estudiants de periodisme, però com que els guanyadors ja vénen d’una facultat -de la Universitat Pompeu Fabra- no ha calgut activar aquest mecanisme de suport a les noves fornades.

El trio de periodistes guanyadors s’han submergit en el món dels ultres de futbol. Però no han centrat la investigació només en els equips de Primera Divisió, sinó que sobretot han retratat la peculiar realitat que es viu en els equips de Segona i Tercera Divisió, així com de categories inferiors. “Aquest món no és solament violència. És tota una manera de viure”, explicava Ubieto en el moment de recollir el premi. El reportatge també explica com el procés sobiranista ha afectat algunes d’aquestes comunitats, que han acabat dividides per l’assumpte. I constata com l’aparició d’ultres és transversal des del punt de vista geogràfic -per bé que n’hi hagi de feixistes i d’antifeixistes-, de manera que es pregunta si es inevitable que hi hagi ultres al món del futbol.

El jurat estava integrat per Antoni Bassas (diari ARA), Pep Gimeno (Cugat.cat), Neus Bonet (degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya), David Vidal (professor de periodisme a la UAB), Dolors Genovès (periodista i documentalista) i David Bassa (president del Grup Barnils). “Aquest premi suposa la consecució d’una fita històrica per al grup Barnils, perquè des que va desaparèixer el 2008, quan el feia El Temps, que ens havíem proposat recuperar-lo, i finalment ho hem aconseguit -explicava a l’ARA David Bassa-. El Grup ha fet mans i mànigues per aconseguir patrocinadors i la implicació de la professió i així poder fer revifar un premi que estem convençuts que tindrà una llarga vida, que té molt camí per recórrer i créixer i que serà un fort estímul per a la professió”.

“El periodisme d’investigació és absolutament necessari, tant per a la professió com per al país, perquè sense periodisme d’investigació, és a dir, sense un periodisme crític, rigorós i lliure, un país no pot ser lliure -va remarcar-. Al Grup ens fa especialment feliços poder acabar l’any amb una molt bona notícia per al periodisme d’investigació, després d’haver-lo començat amb una de molt dolenta, com va ser la mort d’en Xavier Vinader, un autèntic referent nacional”.

La gala, a la qual van assistir unes 200 persones, va començar i va acabar amb música. La inicial va ser la del cantautor valencià Rafa Xambó, que va repassar temes propis enmig d’homenatges a Feliu Formosa o Ovidi Montllor, i l’actuació final va anar a càrrec del també valencià i membre de ZOO Héctor Galán. Un retrat de Barnils presidia l’escenari. Se’l veia somrient, ell que va ser mestre de periodistes -dins i fora de les aules-, potser pel fet de comprovar com els guanyadors del premi encarnaven el relleu generacional del bon periodisme.

stats