Política 06/07/2017

Carme Forcadell no creu que el govern espanyol apliqui l'article 155 per suspendre l'autonomia

La presidenta del Parlament assegura que les "urnes i els vots sempre venceran les amenaces i les coaccions"

Ot Serra
2 min
La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, durant la seva intervenció al Forum Europa

BarcelonaDesprés de l'anul·lació de les partides del referèndum per part del TC, a instàncies del govern espanyol i altres partits contraris al Procés, l'ofensiva de l'Estat contra l'1-O ha centrat el debat polític a Catalunya. "No crec que apliquin l'article 155", ha sentenciat la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que s'ha mostrat convençuda que el govern espanyol "farà tot el que pugui" per impedir la votació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una conferència al Fórum Europa Tribuna Catalunya, ha assenyalat que la suspensió de l'autonomia "no s'ha fet mai" i que "és complicat". En tot cas, Forcadell ha expressat que el Parlament actuarà "com sempre" i seguirà treballant per mantenir la seva "sobirania". Davant l'ofensiva de l'Estat, Forcadell ha opinat que les "urnes i els vots venceran les amenaces i les coaccions".

Forcadell s'ha mostrat convençuda que la "solució democràtica" passa per l'1 d'octubre en un referèndum "políticament vinculant" on s'apliqui la "decisió dels ciutadans". "Qui té por de les urnes? Nosaltres no tenim por", ha exclamat, després d'assenyalar que el referèndum "és de la gent" i que ha sobrepassat els partits polítics. Per això, ha assegurat que entén que hi hagi alcaldes del PSC que no posaran traves a la votació.

A parer de la presidenta del Parlament, Rajoy hauria d'estendre la mà a pactar un referèndum i ha posat l'1 d'octubre com a data límit per dialogar una oferta de l'Estat. Amb tot, ha dubtat que aquesta iniciativa de la Moncloa arribi, vistos els episodis de judicialització que han arribat de Madrid.

Aquesta qüestió ha centrat bona part de la crítica de Forcadell al llarg de la seva intervenció. "El poder executiu utilitza el TC, teòric arbitre, modificat a mida per assenyalar càrrecs polítics, per intentar envair la sobirania del poder legislatiu català", ha subratllat Forcadell, que ha repassat les reiterades querelles de la fiscalia i les suspensions del TC contra polítics i resolucions parlamentàries vinculades al Procés.

"Es mostren greus indicis de politització", ha continuat Forcadell, després de referir-se a la querella contra la consellera de Governació, Meritxell Borràs, i el seu ex secretari general, Francesc Esteve, per haver licitat la compra d'urnes; les inhabilitacions de Mas, Ortega, Rigau i Homs, així com les querelles que hi ha interposades contra ella mateixa i la resta de membres de la mesa.

Forcadell ha assenyalat que l'ofensiva de l'Estat s'ha produït com a resposta a un objectiu polític –la independència– "absolutament pacífic". "Es querellen contra nosaltres pel que som i el que pensem, no pels nostres actes", ha assenyalat Forcadell, després d'explicar que en un principi la fiscalia havia deixat fora de querella Joan Josep Nuet. "Sorprèn que es faci sota el pretext de l'estat de dret", ha lamentat.

Forcadell també ha fet referència a l'operació Catalunya, en què "estarien implicats membres del govern espanyol i agents policials per desacreditar líders polítics fent aflorar escàndols de corrupció amb proves creades i difoses, finançades amb fons reservats de l'Estat". "L'exministre Fernández Díaz continua sent diputat sense haver assumit cap responsabilitat", ha criticat, fet que ha situat com "un escàndol democràtic".

stats