Política 19/07/2015

Catalunya Sí que es Pot s'erigeix en "alternativa" al "model d'Artur Mas"

La confluència presenta un "preacord" que fixa el procés constituent i el "rescat social" com a prioritats

Núria Orriols
3 min
Catalunya Sí es pot s'ha presentat aquest diumenge a Barcelona / ACN

Barcelona"És molt més que un nom, molt més que un símbol, és la possibilitat real de canviar el país". D'aquesta manera ha presentat aquest diumenge el coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet, el preacord de confluència entre la seva formació, Podem, ICV: Catalunya Sí que es Pot. Nuet ha constatat que en les eleccions del 27-S es decidiran dos models: el de la "il·lusió" i el "canvi" de Catalunya Sí que es Pot i el d'"Artur Mas", en referència a la candidatura pactada entre CDC, ERC i les entitats del sobiranisme civil encapçalada per Raül Romeva, Carme Forcadell i Muriel Casals. Les seves bases programàtiques, fetes públiques ahir, fixen la prioritat en el "rescat social" i el "dret a decidir-ho tot", inclosa la relació amb Espanya. En aquest sentit, aposten per fer de les eleccions del 27-S uns comicis "constituents".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'acte ha tingut lloc a l'antiga fàbrica Fabra i Coats, al barri de Sant Andreu, el mateix escenari que va triar Ada Colau (Barcelona en Comú) per viure la nit electoral del 24 de maig. Hi eren presents membres d'ICV, EUiA i Podem, amb l'absència de Procés Constituent que encara ha de decidir si serà a la confluència. Ahir Arcadi Oliveres es decantava per rebutjar l'oferiment d'encapçalar la candidatura, tot i que fonts de Procés Constituent no descarten que acabi sent a la llista. Els que sí que s'han sumat a la confluència de Catalunya Sí que es Pot són l'escriptora Najat El Hachmi i l'exdirector de El Periódico Antonio Franco.

La "solució excepcional" de Camats

La coordinadora d'ICV Dolors Camats, en la seva intervenció, ha remarcat que aquest és el principi d'un camí de "confluència" en què esperen sumar altres organitzacions i ciutadans. "Vivim una situació d'emergència social i nacional" i "necessitem una solució excepcional", ha assegurat Camats.

"Al davant [en referència a la candidatura pactada per CDC, ERC i les entitats] hi tenim la continuïtat que es camufla i es disfressa però que té Artur Mas com a projecte", ha sentenciat Camats, malgrat que la llista independentista estigui liderada per l'ecosocialista Romeva.

Per la seva banda, la secretària general de Podem ha asseverat que la confluència és la "possibilitat de canvi" i que en els comicis del 27-s hi ha en "joc" dos models de país: "La Catalunya dels de dalt representada pel president Mas i la Catalunya popular".

Sobre el dret a decidir

“Volem decidir-ho tot i aquesta candidatura treballarà perquè Catalunya pugui votar”, ha dit Camats, assegurant que els comicis de setembre “no són unes eleccions de blanc i negre”, ja que “no es pot reduir el país en un sí o no”. “En les eleccions del 27-S es decidiran programes polítics complets” i “al davant” de Catalunya Sí que es Pot, ha afegit Camats, hi haurà la “continuïtat”, referint-se a Artur Mas.

En aquest sentit, el coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet, ha assegurat que Catalunya Sí que es Pot "no és ambigua" en el dret a decidir. "Estem a favor d'un referèndum, un inici constituent on volem decidir la relació amb els altres pobles i també el model social. El referèndum és una qüestió central i fonamental", ha assegurat.

Ubasart també s'ha referit al dret a decidir i ho ha fet en nom de Podem a escala espanyola: "Sempre hem apostat pel dret a decidir, Podem és l'única força d'abast estatal amb capacitat d'arribar al govern espanyol que defensa el dret a decidir. Es creu el caràcter plurinacional de l'Estat, el qual només es pot fonamentar en l'existència del dret a l'autodeterminació", ha assegurat.

A l'espera d'Arcadi Oliveres

Malgrat que ahir va transcendir que el membre de Procés Constituent rebutjava la proposta d'encapçalar la llista de Catalunya Sí que es Pot, aquest diumenge des de la confluència donen marge perquè l'economista es plantegi la proposta. "Deixem que sigui el mateix Arcadi Oliveres que doni una resposta definitiva", ha assegurat la secretària general de Podem a Catalunya, Gemma Ubasart.

Ha explicat que la plataforma Procés Constituent també ha participat en l'elaboració del manifest i, en aquest sentit, esperen que s'acabin sumant a la confluència. "Esperem que Procés es pugui incorporar aviat en el viatge, respectem els tempos de cadascú", ha assenyalat la dirigent de Podem.

stats