Política 20/09/2017

El PSOE admet dubtes sobre l'actuació de la fiscalia contra el referèndum

La citació als alcaldes que cedeixen espais municipals per l'1-O no agrada als socialistes

Ara
2 min
Reunió de la comissió permanent a la seu del PSOE al carrer Ferraz de Madrid

Madrid / BarcelonaLa contundent actuació de l'estat espanyol contra els preparatius del referèndum amb tots els braços que té a l'abast (tribunals de justícia, cossos de seguretat i ministeri fiscal) compta amb el vistiplau evident del PP, de Ciutadans i parcialment del PSOE. Tots tres partits consideren que l'objectiu primer, més enllà de les discrepàncies polítiques, és que el proper 1 d'octubre els col·legis electorals no obrin ni hi hagi urnes. En tot cas, que el procés electoral que es desenvolupi no sigui homologable a un referèndum amb tots els ets i uts.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb aquesta premissa, però, hi ha divergències estratègiques en l'ofensiva judicial contra l'1-O, que inclou decomisos de material de campanya, suspensió d'actes de partits independentistes, identificacions de periodistes i intervencions en diferents espais públics i privats. També la citació de més de 700 alcaldes compromesos a cedir espais municipals per a la votació per part de la fiscalia. En públic, cap força constitucionalista ha posat el crit al cel per aquestes actuacions, però segons ha pogut saber l'ARA, hi ha debat dins el PSOE amb algunes de les decisions de la fiscalia, sobretot la que afecta els alcaldes catalans.

Entre els que admeten dubtes, plana la idea que seria més lògic emprendre accions contra els promotors del referèndum i no focalitzar les actuacions en els alcaldes, que tan sols tenen un paper de col·laboració indirecta amb l'organització de l'1-O.

Preocupació pel "deteriorament de la convivència"

En relació amb la macrooperació d'aquest dimecres de la Guàrdia Civil a Catalunya –que no depèn del ministeri fiscal, sinó del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona–, el secretari d'organització del PSOE, José Luis Abalos, ha relegat la responsabilitat a la justícia. "Tots els registres es fan per decisió judicial. És un estat de dret i democràtic", ha afirmat el dirigent socialista. És la línia discursiva que està mantenint el partit amb la intenció de respectar la separació de poders entre l'executiu i el judicial. Tanmateix, ha expressat la seva preocupació pel "deteriorament de la convivència" i ha apel·lat a la "prudència" i la "mesura".

A Cs fan una defensa tancada de l'operació de la Guàrdia Civil i així ho ha expressat el líder al Congrés, Albert Rivera, que en roda de premsa ha assegurat que és la resposta que cal esperar si s'opta per "incomplir la llei". "No té sentit donar un cop a la democràcia i després enfadar-te perquè la justícia intenta parar-lo", ha asseverat. El full de ruta de la formació taronja, reconeixen fonts del partit, serà implacable contra les forces independentistes mentre continuïn advocant per la via del referèndum.

stats