30/08/2017

Els dos gols en pròpia porta del president espanyol

2 min
El president espanyol, Mariano Rajoy, ahir durant el ple.

PeriodistaMariano Rajoy és com el sospitós de la pel·lícula de detectius que sembla anar convencent els policies amb el “sentit comú” fins que, en un determinat moment, trepitja la pell de plàtan i ho engega tot a rodar. Una cosa semblant li va passar ahir al ple de l’innominable -per a Rajoy- cas Gürtel. Com s’esperava, el president espanyol va aprofitar el format del ple per exposar el seu programa d’acció per al curs que comença: lluita contra el jihadisme i el referèndum, i perseverança en la recuperació econòmica. De Gürtel no en va dir res perquè per combatre la corrupció “són millors les reformes que els retrets”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Però quan va entrar a respondre als partits que havien forçat la seva compareixença (PSOE i Podem), va demostrar que és geni i figura, el xulo de sempre a l’hemicicle. El president espanyol, que el 2006 va acusar José Luis Rodríguez Zapatero de “trair els morts” per haver tingut contactes amb ETA -amb la qual havia negociat el PP d’Aznar i de Rajoy-, no va vacil·lar a l’hora d’intentar aixafar la portaveu socialista, Margarita Robles, ressuscitant la seva compareixença com a testimoni en el judici de la mort dels etarres Lasa i Zabala. Rajoy considera equivalent la seva declaració com a testimoni de Gürtel, el 26 de juliol, a la que va fer l’exmagistrada quan era secretària d’estat d’Interior, en la qual va aportar informació sobre l’assassinat de Lasa i Zabala a mans dels GAL.

El líder del PP també va explicar ahir que considera el seu partit en la mateixa posició que Podem pel presumpte finançament d’aquest partit procedent, va dir, de Veneçuela i l’Iran. Aquest últim atac, però, no fa més que ratificar un cop més la total solidaritat entre Rajoy i la policia política de Jorge Fernández Díaz. L’exministre de l’Interior va persuadir el comissari Manuel Vázquez López, llavors cap de la UDEF, perquè el febrer del 2016 afinés els magistrats del Tribunal Suprem perquè admetessin una querella a partir de l’informe PISA (Pablo Iglesias Sociedad Anónima), elaborada a la fàbrica de porqueria política de la policia. Tot i les trucades al Suprem, Vázquez López no ho va aconseguir.

Sense el favor de Cs i el PNB

Les exhortacions de Rajoy a la unitat contra el jihadisme i contra el referèndum van actuar com a cobertura per tapar la corrupció. Tot i així, el primer gol en pròpia porta del president espanyol és que tant ell com el PP es van tornar a quedar sols al Congrés. Les paraules del líder de Cs, Albert Rivera, van ser una daga, tan afilada com freda. Ni ell ni el PNB exoneraran Rajoy de presentar-se, en un format menys favorable, a la comissió sobre el presumpte finançament il·legal del PP. El segon gol va ser la decisió de Rajoy de fomentar la divisió entre els seus aliats a quatre setmanes del referèndum a Catalunya.

stats