Opinió 01/05/2014

El gir social

i
Joan M. Tresserras
3 min

Potser hem estat sempre equivocats. Potser les afirmacions d’alguns visionaris no eren tan exagerades. Potser les exaltacions de Pujols o Dalí, posem per cas, tenien algun fonament i resulta que, en moments determinats, aquest país produeix individus d’una raresa i un talent extraordinaris. En pocs dies s’han fet aportacions discursives genials que només podran ser degudament avaluades quan tinguem la perspectiva històrica que ens permeti compensar la seva anticipació.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

El Sr. Duran, des de la plataforma periodística habitual, ha trobat la manera de tornar a dir, com si fos nou, el mateix de sempre: que la millor solució davant del conflicte entre Catalunya i l’Estat és la tercera via. La via que ningú no especifica i ningú no ha formulat com a proposta real a considerar. Deu ser la via del “ ni quiero ni puedo ” de Rajoy; o l’entremig entre el constitucionalisme de marbre del PP i el més calcari de Rubalcaba; o la síntesi mitjana entre el federalisme atorgat i simètric del PSOE i la simetria asimètrica el·líptica de Duran... Deu ser la via que consisteix a disfressar la realitat amb la lampedusiana intenció que tot sembli diferent per assegurar que res no canviï.

Complementàriament, un candidat europeu de la corda duranista animava el país a ser prudent i a no córrer. Venia a dir que no ens precipitem; que si no és el 9 de novembre, serà el 30 de febrer; i que qui diu el 2014, diu qualsevol altre any, que no ve d’un; que l’important és fer les coses bé. Donava per establert que si ens entossudim a complir el calendari pactat solemnement haurem anat massa de pressa i farem les coses malament. En canvi, insinuava, si frenem, ens saltem el propi pacte, i adoptem la velocitat que a ell i a la tercera via els convé, tot ho farem rodó. Dilació. Desactivació. Renúncia. Com si anéssim la mar de bé i capgirar les coses no fos urgent. Com si poguéssim esperar. O com si darrere de cada canvi només s’hi amagués l’amenaça d’un nou retrocés.

L’altra cara d’aquest conservadorisme són els recents escarafalls i invocacions a l’espantall de la crispació. Resulta que les negatives, les obstruccions i els abusos econòmics i polítics de l’Estat no haurien causat mai cap estrip ni constituirien actes de violència. Contràriament, l’origen de la sobtada crispació atiadora de tota mena d’odis i fractures seria la reivindicació democràtica majoritària i l’afany d’emancipació. Anatema!

La campanya per confondre i atemorir la gent i per erosionar la imatge de civisme i transversalitat del moviment democràtic pel dret a decidir mostra el caràcter reaccionari dels que la inspiren i sostenen. La seva truculència abasta des de la prestidigitació terminològica fins a l’endevinació. Mentre l’unionisme espanyolista organitzava els seus quadres locals adoptant com a cobertura la denominació de “societat civil catalana”, un dirigent federal excepcionalment intuïtiu i dotat, que no havia sabut captar el significat de les manifestacions de centenars de milers de persones, tenia prou sagacitat per regalar-nos un diagnòstic precís i complet de l’estat de crispació general del país a partir de la deplorable actuació d’una única persona. Impressionant.

Aquests mateixos dies, encara, alguns analistes insistien a destacar el risc que el procés català actués com una cortina de fum i amagués els problemes i contradiccions socials fonamentals. I alguns altres evocaven exemples històrics per il·lustrar les vacil·lacions d’anteriors intents catalans d’emancipació i la rellevància dels suports internacionals en cada moment. En tots dos casos, però, es prescindia d’un factor capital que fa l’actual procés català absolutament diferent: a Catalunya s’ha produït un gir social molt profund i d’una gran projecció.

És veritat que hi ha sectors populars molt deslligats del procés sobiranista. Sovint entre els de menor tradició en les lluites socials i polítiques i amb menys recursos crítics sobre la seva dieta informativa i cultural. Però, tot i l’acció paralitzadora d’alguns partits i entitats, la majoria de les classes populars i mitjanes de Catalunya han assumit un paper protagonista en aquesta conjuntura i han adquirit plena consciència d’haver pres la iniciativa a les velles classes dirigents i que la independència serà l’instrument que permetrà fer efectives les transformacions socials fonamentals. Només així, entenent l’abast d’aquest gir social i d’aquesta presa de consciència, s’explica la continuïtat expansiva de l’esforç organitzatiu i mobilitzador desplegat aquests anys. El Primer de Maig és una bona ocasió per proclamar-ho i celebrar-ho.

stats