EL DEBAT SOCIALISTA
Política 04/10/2014

El 'wait and see' del PSC davant del 9-N

El partit que lidera Miquel Iceta vol ressorgir com una alternativa per garantir l'estabilitat del Govern a partir del 10-N

Sara González
5 min
La nova executiva del PSC, amb Miquel Iceta al capdavant / PERE VIRGILI

BarcelonaMirar-s'ho des de la barrera des d'un terreny d'aparent neutralitat per tornar a aparèixer, sans i estalvi, el 10 de novembre. Aquesta és la consigna que s'ha autoimposat el PSC de Miquel Iceta en aquesta tardor calenta marcada pel procés sobiranista. Conscients de les greus pèrdues que ha patit el partit tant a nivell intern com extern quan sota el comandament de Pere Navarro es va mostrar bel·ligerant amb el procés sobiranista, els socialistes han arribat a la conclusió que intentar exercir un paper d'àrbitre és l'actitud que més els convé per afrontar el pitjor tram d'un procés que ha polaritzat com mai les seves bases. El seu full de ruta pivota en mantenir el posicionament sense grans estridències, guanyar en claredat, fer-ho en to constructiu i no combatiu, tolerar la discrepància i reivindicar-se com a partir de govern oferint mà estesa al Govern perquè pugui acabar la legislatura. Aquest diumenge el consell nacional del PSC es reuneix per fer balanç del guió que ha escrit Iceta en els seus primers dos mesos de mandat

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Al mateix lloc, però sense estridències

Iceta ho va deixar clar des del principi: el partit va baixar del l'autobús del 9-N i en cap cas tornaria a pujar per molt que els crítics tibessin la corda. Una altra cosa, però, és com s'argumenta la plantada. El líder del PSC té clar que la seva proposta de reformar la Constitució en sentit federal ha de ser un projecte que permeti marcar un perfil propi que s'allunyi del frontisme del PP i Ciutadans amb el qual Navarro va arribar a coquetejar. Capítols com el de la dona de Terrassa o fotos com les del brindis amb Alícia Sánchez-Camacho, María de los Llanos de Luna i Albert Rivera són moments que, per experiència, l'actual direcció té clar que no s'han de tornar a repetir. "No volem la independència, però, a diferència del PP, tampoc volem la confrontació amb la ciutadania", expliquen fronts properes al primer secretari.

Guanyar en claredat.

Navarro, que va portar al seu programa electoral la defensa d'una consulta "legal i pactada", va arrencar la legislatura el desembre del 2012 prometent que el PSC s'abstindria a totes les votacions que fessin referència al procés. Un mes més tard, però, el seus diputats –menys cinc– van votar en contra de la declaració de sobirania. I el més següent, el PSC votava per primer cop diferent del PSOE al Congrés per defensar la consulta, un capítol que es va tornar a repetir vuit mesos després malgrat que ja havien acordat el document de Granada. Un mes després, el PSC es despenjava del 9-N. Iceta es va proposar, des d'un primer moment, imposar claredat al partit i acabar amb els vaivens. Volen una consulta pactada amb el govern espanyol en la qual es voti una reforma de la Constitució i defensen la llei de consultes mentre no es faci servir pel 9-N.

"Hem guanyat en claredat. Estem més tranquils i també la gent ha madurat més", assegura un dirigent de la cúpula. El mèrit l'atribueix en part a Iceta, però assegura que també el fet que hagin marxat bona part dels crítics els ha fet guanyar nitidesa. "Els que volien marxar, han marxat", sentencia.

Discurs constructiu i no bel·ligerant

"Som molt conscients que hem d'afrontar el temporal de forma tranquil·la i serena. Sense modificar el nostre posicionament", explica un dels homes de confiança d'Iceta. I aquest objectiu inclou un discurs de defensa dels beneficis de l'estat federal sense necessitat de desacreditar l'opció independentista. Amb això pretenen guanyar una millor imatge de cara a la ciutadania, però també aconseguir articular un relat que no incomodi tant els càrrecs municipals que combreguen amb el 9-N. En les darreres setmanes, Iceta ha carregat gran part de la culpa del conflicte territorial que viuen Catalunya i Espanya sobre el govern de Mariano Rajoy i el seu "immobilisme". Però en el seu joc d'equilibris no ha oblidat recordar que Mas té part de la responsabilitat per haver fixat data i pregunta de forma "unilateral". "Diàleg, negociació i pacte" entre els dos governs s'ha convertit en el 'leitmotiv' del seu discurs.

La no bel·ligerància contra el procés sobiranista implica marcar distància amb el PSOE, fins i tot votant una llei de consultes que la cúpula de Ferraz no avala. "La discrepància hi és. Per a ells parlar de consulta equival a independència", lamenten fonts properes a Iceta. Amb tot, asseguren que no hi ha pressió per part de Pedro Sánchez perquè és conscient que els socialistes catalans han de fer el seu paper per sortir-se'n d'un escenari molt polaritzat. "Saben que amb aquesta qüestió no ens podran fer canviar", sentencien.

Tolerar la discrepància

Intentar normalitzar la discrepància dins del partit i del grup parlamentari és, per a Iceta, el mal menor després de veure el desgast que ha patit el PSC quan l'ha castigat i, fins i tot, l'ha intentat eradicar. Especialment dures van ser les conseqüències després que Marina Geli, Núria Ventura i Joan Ignasi Elena –Àngel Ros va renunciar a l'escó per evitar desobeir– trenquessin la disciplina de vot per segona vegada el passat mes de gener per defensar el 9-N. La diàspora derivada –Avancem es va emancipar definitivament del PSC i el degoteig de baixes al territori ha estat constant– és difícilment reparable per ara. El PSC va visualitzar un canvi d'actitud en el passat debat de política general, quan va anunciar que no sancionaria Geli i Ventura per trencar la disciplina de vot i votar a favor del 9-N juntament amb CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP mentre que la resta de diputats van votar en contra.

La mateixa actitud de condescendència han procurat tenir des de Nicaragua amb tots els càrrecs municipals del PSC d'arreu del territori que en els darrers dies han votat a favor o bé han facilitat amb l'abstenció l'aprovació de mocions a favor de la convocatòria de la consulta del 9-N. "Acceptem els matisos i les singularitats territorials", han arribat a dir sent conscients que estan a vuit mesos de les municipals i que una part de l'estratègia passa per esquivar fotografies amb el PP.

Mà estesa a Mas

"Volem intentar que el president Mas sàpiga que té una alternativa que està a la seva disposició", asseguren fonts properes a Iceta. Per això el primer secretari va arrencar el seu discurs del debat de política general oferint-se com a pla B si la consulta del 9-N fracassa. "Nosaltres treballem pensant en el 10-N", asseguren sovint alguns dirigents socialistes. I és que serà aleshores, diuen, quan el Govern "deixarà d'estar atrapat en un guió farcit de gestos" i haurà de decidir com gestionar la situació. Consideren que el seu projecte pautat per ERC haurà fracassat però que ells encara tindran viu el projecte de reforma constitucional. "Si vol pot acabar la legislatura, no només hi ha ERC", afirmen des del PSC tot postulant-se per ajudar Mas a arribar al 2016 mentre s'intenta pactar una consulta amb el govern espanyol.

stats