Societat 17/07/2013

Les carreres d'enginyeria costaran un 10,5% més

El Govern apuja el preu de la matrícula de 37 graus, una quarta part de les titulacions

S.s.
2 min
L'augment de les matrícules universitàries aquest curs va fer sortir al carrer milers d'estudiants. El curs vinent, al final seran més cars 37 graus.

BarcelonaPots consultar els preus de cada carrera amb el cercador d'Unportal i l'ARA

Després d'anunciar que els graus universitaris no s'encaririen el curs vinent i que ni tan sols s'hi actualitzaria l'IPC -en virtut d'un pacte assolit entre CiU i ERC dins del seu acord d'estabilitat de la legislatura-, el Govern ha donat la sorpresa en aprovar el decret de preus. Un total de 37 titulacions, el 24% del total, sí que pugen de preu un 10,5%, per un canvi en la seva classificació. I és que, a l'hora de distribuir els títols de grau entre els tres coeficients de preus habituals, tot el bloc de les enginyeries, que fins ara estaven en el coeficient B, han passat al coeficient C, el més car dels tres, segons ha detectat la web de serveis educatius Unportal.cat.

Això vol dir que, per al curs 2013-2014, totes les enginyeries s'encareixen un 10,5% respecte al preu d'aquest curs universitari, quan ja s'havien apujat -com tots els graus universitaris- fins a un 66% pel canvi en el sistema de preus universitaris aplicat per compensar les retallades públiques.

Els coeficients A, B i C divideixen les titulacions universitàries en tres rangs, amb preus diferents, en funció del seu grau d'experimentalitat i, per tant, dels recursos materials que requereixen. Fins ara, totes les enginyeries (excepte enginyeria biomèdica, que ja figurava al C) se situaven en el coeficient B, que suposa un preu màxim de 35,77 euros per crèdit per als alumnes que tenen més llindar de renda i que, per tant, paguen la matrícula sencera.

Però el decret de preus aprovat el 9 de juliol d'aquest any col·loca les 36 carreres d'enginyeria, a més de la de ciències i tecnologies de la comunicació (37 graus en total), en el coeficient C, que té un preu màxim per crèdit de 39,53 euros.

Per a un curs estàndard de 60 crèdits, els canvis suposaran que la majoria dels alumnes (els que paguen la matrícula sencera) abonaran 226 euros més que ara: dels 2.146 euros que costava el curs aquest any es passa als 2.372 euros.

El nou sistema de preus ha establert sis llindars de renda a partir dels quals el Govern ofereix ajudes per pagar la matrícula universitària. En funció d'aquest sistema, els estudiants d'enginyeries que estan en el llindar més baix també pagaran un 10,5% més, però en aquest cas seran 112 euros més, ja que el preu per curs passarà per a ells de 1.073 euros a 1.186 euros.

Canvis en el 24% dels graus

El canvi en la distribució de coeficients encareix, doncs, 37 dels 155 graus que imparteixen les universitats públiques catalanes, el 24%. De fet, el coeficient C, el més car de tots, tenia fins a l'any passat només 9 titulacions, però enguany passa a tenir-ne 46, amb la incorporació de totes les enginyeries i de ciències de les telecomunicacions. En canvi, el coeficient B, en el qual l'any passat hi havia 80 graus, aquest any passa a tenir-ne 44. Al coeficient de preu més baix, on hi ha títols com dret, educació o administració i direcció d'empreses, hi ha 65 graus.

stats